Holandija i Turska obnavljaju diplomatske odnose

Svet 20. jul. 201815:14 > 15:16
Podeli:
Izvor: REUTERS/Murad Sezer

Holandija i Turska su objavile da ponovo uspostavljaju normalne diplomatske odnose.

„Tokom telefonskog razgovora, ministri (spoljnih poslova dve zemlje) su se saglasili da normalizuju diplomatske odnose Holandije i Turske“, navedeno je u zajedničkoj izjavi koju je objavilo holandsko ministarstvo.

Odnosi dve zemlje su drastično zahladneli nakon što je avionu turskog šefa diplomatije Mevluta Čavušoglua u martu 2017. godine bilo zabranjeno da sleti u Holandiju.

Čavušoglu je trebalo da govori na skupu podrške predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, koji je organizovala turska zajednica u Roterdamu, u okviru kampanje za referendum o ustavnim promenama. 

Reagujući na zabranu, turska ministarka za porodicu je nekoliko sati kasnije kolima došla u Roterdam iz Nemačke. 

Kada je zaustavljena nekoliko metara od konzulata izbili su neredi, a potom su je holandske vlasti sprovele nazad do granice sa Nemačkom. 

Policija je rasterala oko hiljadu demonstranata. 

Turska je zbog toga zahtevala izvinjenje holandskog premijera Marka Rutea i odbila da dozvoli povratak holandskog ambasadora, koji u to vreme nije bio u Turskoj. 

U današnjoj zajedničkoj izjavi je navedeno da su Hag i Ankara saglasni da obnove normalne diplomatske odnose „na nivou ambasadora i u najkraćem roku“. 

„Dobro je da Turska i Holandija zajedno okreću novu stranu i obnavljaju odnose. Saradnja Holandije i Turske je ključna u brojnim važnim pitanjima, kao što su borba protiv Islamske države, rizik povratka boraca iz Sirije, ali i naše brige oko vladavine prava i stanje ljudskih prava u Turskoj“, rekao je šef holandske diplomatije Stef Blok.