SAD spremne da evakuišu Bele šlemove iz jugozapadne Sirije

Svet 20. jul. 201813:12 > 13:15
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Američki zvaničnici navode da SAD privode kraju planove za evakuaciju nekoliko stotina pripadnika grupe "Beli šlemovi", opozicione organizacije civilne zaštite, i njihovih porodica iz jugozapadne Sirije, dok se snage vlade u Damasku približavaju tom području.

Dva zvaničnika upoznata s planovima su rekla da SAD, Velika Britanija i Kanada predvode evakuaciju „Belih šlemova“ u tranzitne centre u okolnim državama, odakle će biti poslati u treće države, među kojima su Velika Britanija, Nemačka, Holandija, a možda i Kanada.

Ti zvaničnici, kao i jedan član „Belih šlemova“ koji čeka evakuaciju iz provincije Kuneitra, kažu da bi operacija mogla početi svakog časa. „Beli šlemovi“, koji su godinama imali podršku SAD i drugih zapadnih zemalja, verovatno će biti na meti sirijskih snaga kada budu preuzele kontrolu nad jugozapadom zemlje, navode zvaničnici.

Takođe, rečeno je da su planovi za evakuaciju pravljeni već neko vreme, ali da su ubrzani posle prošlonedeljnog samita NATO. 

„Ovo su teški sati i minuti. Ovo je najgori dan u mom životu. Nadam se da će nas spasti pre nego što bude prekasno“, rekao je jedan od „Belih šlemova“ u Kuneitri koji nije želeo da otkrije ime. 

„Beli šlemovi“ su odsečeni u Kuneitri, koja se nalazi duž granice sa Golanskom visoravni, područjem pod izraelskom okupacijom. Kuneitra je jedna od poslednjih teritorija u tom regionu koja nije pod kontrolom vlade u Damasku. 

Otkako je u junu počela ofanziva sirijske vojske, područje na granici sa Golanom je bilo najbezbednije na jugozapadu i privuklo je stotine raseljenih, jer se nalazi duž demarkacione linije sa Izraelom povučene 1974. godine, pa je verovatnoća artiljerijskih ili vazdušnih udara sirijske vojske mala. 

Istovremeno, u toku su pregovori o evakuaciji naoružanih pobunjenika i njihovih porodica koji ne žele da prihvate povratak vlade predsednika Bašara el-Asada u Kuneitru, koja je godinama bila pod pobunjeničkom kontrolom. Borci će biti prebačeni u severnu Siriju, gde se opozicija i dalje drži. 

„Beli šlemovi“ su i sami predmet kontroverzi. Deluju isključivo u pobunjeničkim područjima, gde ne postoji nikakvo prisustvo vlade i gde su bombardovanja česta. Pristalice sirijske vlade ih optužuju da su politički pridruženi pobunjeničkim grupama, a Rusija i vlada u Damasku su ih više puta optuživali da su inscenirali napade hemijskim oružjem na pobunjenička područja. To do sada nije dokazano. 

Oni su nastavili da dobijaju američku pomoć čak i kada je predsednik Donald Tramp pokrenuo planove za povlačenje svih američkih snaga iz Sirije čim Islamska država bude potpuno pobeđena. 

U drugim delovima Sirije u kojima je ponovo uspostavljena kontrola vlade, pripadnici „Belih šlemova“ su skoro uvek bili evakuisani u druga pobunjenička područja. Ne zna se zašto će ovoga puta biti izvedeni iz Sirije.