Ambasador: Moskva otvorena za Putinovu posetu Vašingtonu

Svet 20. jul. 201811:02 > 11:21
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je da je Moskva spremna na razgovore o mogućoj poseti ruskog predsednika Vladimira Putina Vašingtonu posle poziva predsednika SAD Donalda Trampa.

Antonov je rekao da je Rusija „uvek bila otvorena za takve predloge.

„Spremni smo na razgovore o tom pitanju“, rekao je ruski ambasador.

Prema njegovim rečima, na Kremlju je da zvanično odgovori na Trampov poziv da Putin poseti na jesen Vašington. Kremlj za sada nije ništa saopštio.

Ruski ambasador je rekao da je nedavni sastanak Putin-Tramp u Helsinkiju „ključni događaj“ na međunarodnoj političkoj sceni.

Antonov je ponovio ruski stav da se njegova zemlja nije mešala u izbornu kampanju pred predsedničke izbore 2016. godine u SAD, na kojima je Tramp pobedio Hilari Klinton.

„Putin i Tramp razgovarali o referendumu u Ukrajini“

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je da su predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, na nedavnom sastanku u Helsinkiju razgovarali o mogućem referendumu u istočnoj Ukrajini.

Antonov je na konferenciji u Moskvi rekao da je Putin uputio „konkretne predloge“ tokom razgovora s Trampom o rešavanju ukrajinskog sukoba, ne navodeći druge detalje sa sastanka u Helsinkiju.

Tramp je na Tviteru naveo da je s Putinom razgovarao o Ukrajini, ali nije pomenuo mogući referendum, ni detalje o rešavanju tog pitanja.

SAD i Rusija imaju oprečne stavove o Ukrajini. Posle ruskog pripajanja poluostrva Krim i pobune na istoku Ukrajine, gde proruski pobunjenici imaju podršku Rusije, koju ta zemlja negira, Rusiji su uvede sankcije.