Salvini podneo tužbu protiv pisca Roberta Savijana

Svet 20. jul. 201808:55 > 08:58
Podeli:
Izvor: REUTERS/Tony Gentile

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini podneo je tužbu za klevetu protiv pisca Roberta Savijana, koji je trenutno jedan od najvećih kritičara Salvinijeve politike o migrantima.

Tenzije između poznatog pisca o mafiji i Salvinija počele su nedavno pošto je ministar unutrašnjih poslova zapretio da će piscu biti ukinuta policijska zaštita. Savijano dobija pretnje smrću od napolitanske mafije Kamora od kada je objavio knjigu „Gomora“ 2006. godine.

„Podneo sam tužbu protiv Savijana, kao što sam obećao. Prihvatam kritike, ali nikome ne dozvoljavam da kaže da sam pomogao mafiji, tom đubretu protiv kojeg se borim svim snagama, ili da se radujem smrću deteta. Što je mnogo, mnogo je. Poljupci“, naveo je Salvini u poruci na Tviteru.

Savijano je odmah reagovao rekavši da će Salvini, ministar „mafije“ morati na sudu da kaže istinu i da ga neće zaustaviti vlada koja se plaši kritike.

Pisac je od dolaska nove italijanske vlasti postao žestoki kritičar Salvinija, lidera ekstremno desničarske stranke Liga i njegove politike protiv migranata.

Savijano u medijima i društvenim mrežama kritikuje Salvinijevu veoma krutu politiku o migrantima kao i, kako navodi, „sumnjivu podršku“ Lige na jugu Italije.

Vrhunac tenzije između njih dvojice bio je nakon nedavne Savijanove poruke na Tviteru posle smrti jedne žene s detetom na moru.

„Kakvo Vam je zadovoljstvo da vidite nedužnu decu da umire na moru. Mateo Salvini, ministre mafije, smeniće Vas mržnja koju ste posejali“, navodi se u poruci pisca koji je objavio i fotografiju stradalih u moru.