Snimak šefa Makronovog obezbeđenja kako prebija demonstranta

Svet 19. jul. 201820:34 > 20:41
Podeli:
Izvor: Tanjug / Nicolas Lescaut via AP

Visoki francuski zvaničnici reagovali su povodom oštre reakcije javnosti zbog blage kazne šefu obezbeđenja francuskog predsednika Emnuela Makrona, nakon što je pretukao demonstranta na protestima 1. maja u Parizu.

Premijer Francuske Eduar Filip odgovarajući na pitanja u Senatu nazvao je incident „šokantnim“, ali nije odgovorio na pitanje da li su svi Francuzi jednaki pred zakonom, preneo je Asošijeted pres.  

Ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb rekao je da nije bilo legitimnih razloga za takvu intervenciju. On je rekao da je tražio da jedinica policije koja istražuje kriminalno postupke policajaca objasni policajcima pravila o nadziranju skupova i da utvrdi da li se ona poštuju.  

Snimak do sada čuvan u tajnosti, na kojem se vidi kako jedan od šefova obezbeđenja predsednika Francuske Aleksandar Benala tokom demonstracija prebija studenta, izazvao je oštru reakciju javnosti zbog blage kazne i mogućeg zataškavanja.  

Na snimku, koji je otkrio list Le Monde juče uveče, vidi se Aleksandar Benala, za šlemom i policijskim oznakama, okružen interventnom policijom kako odvlači ženu sa demonstracija i udara mladića na zemlji.

Na snimku se čuje kako ga mladić moli da prestane. Drugi čovek u civilu je pre toga povukao mladića na zemlju.  

Policija, koja je mladića odvukla iz gomile pre nego što se Benala umešao, nije intervenisala. Drugi čovek je žandarm, za kojeg Mond piše da je već radio sa Benalom.  

Benala je kažnjen dvonedeljnom suspenzijom i promenom dužnosti.  

Predsednik Makron nije komentarisao incident, a njegov portparol Bruno Rože-Peti osudio je Benalino ponašanje kao „nedopustivo“ i dodao da je Benala uklonjen sa svih dužnosti oko organizacije obezbeđenja putovanja predsednika.  

Uprkos tome, Benala je ovog meseca vidjen sa policijom na nekoliko važnih događaja, uključujući doček francuskih fudbalskih reprezentativaca nakon pobede na Svetskom prvenstvu.