Racije širom Portugala, uhapšeni članovi Anđela pakla

Svet 11. jul 201817:29 > 17:33
Podeli:
Izvor: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Nekoliko desetina članova moto-kluba "Anđeli pakla" uhapšeno je u racijama širom Portugala, u kojima je učestvovalo više od 400 policajaca, uključujući pripadnike antiterorističke jedinice, saopšteno je iz policije.

U saopštenju se navodi da su racije na 80 lokacija usledile nakon istrage o aktivnostima međunarodne bajkerske grupe u Portugalu, uz napomenu da su neki od članova „ekstremno opasni“ i da imaju obiman dosije i veliko iskustvo na polju nasilnog organizovanog kriminala.

Racije su izvršene na oko sedam dana pred godišnje okupljanje motorista u Farou, na jugu Portugala, gde se svake godine okupi na hiljade bajkera iz cele Evrope. 

Policija sprovodi istragu o napadu članova „Anđela pakla“, od kojih su neki stranci, na suparničku bajkersku bandu i njihove neonacističke saveznike, koji se dogodio u martu u blizini Lisabona. Vlasti veruju da je napad, u kome je u restoranu u blizini portugalske prestonice povređeno nekoliko ljudi, deo borbe za kontrolu tržišta protivzakonitog oružja i trgovine narkoticima. 

Iz kluba niko nije bio dostupan da prokomentariše navode policije. 

Moto-klub „Anđeli pakla“, koji je osnovan u SAD 17. marta 1948. godine, aktivan je širom svijeta, a ogranak kluba u Portugaliji osnovan je 2002. godine.