Kako je razbijena srpsko-italijanska kokainska veza

Svet 30. jun 201812:07 > 12:18
Podeli:
Izvor: REUTERS/New York Special Narcotics Prosecutor's Office

Zajednička akcija italijanske i srpske policije je nedavno dovela do hapšenja 13 ljudi zbog šverca droge i oružja, i primenjene metode mogu poslužiti kao smernica za buduće operacije, preneo je italijanski list Korijere dela sera.

Istraga se odvijala u okviru Jurodžasta (Eurojust), agencije EU koja za cilj ima jačanje saradnje među policijama širom Evrope. To je, kako piše italijanski list, važna misija jer saradnja među državam nije nešto što se može uzeti zdravo za gotovo.

Kako se pokazalo, Milano predstavlja centar evropske kriminalne mape. Taj italijanski grad je krajnja destinacija švercovane droge i mesto na kome se planiraju operacije, poput sakrivanja oružja i droge i održavanja sastanaka o podeli teritorije i organizovanju putovanja.

Milano je mesto gde se, piše Korijere dela sera, susreću mafijaši iz apulijskih klanova i slovenskih zemalja, a na dnevnom redu su uvek velike količine kokaina.

Putni pravac je veoma jednostavan: automobili voze autoputem od Beograda do Milana, prenoseći i oružje i kokain. Svaki od njih nosi dva do pet kilograma droge, da u slučaju policijske provere ne bi došlo do gubitka veće količine robe.

Kao skladište za drogu se najčešće koristio stan u predgrađu Milana, dok je oružje, kalašnjikovi, stari Zastavini pištolji i drugo, sakrivano u Monci.

Verujući da su bezbedni, kriminalci su poslove dogovarali na parkinzima Mekdonaldsovih restorana. Međutim, policija ih je i tu prisluškivala.

Među glavnima je, piše list, dugogodišnji begunac od zakona Jakov Kontić (45) koji je najzad uhapšen u Beogradu. Pod istragom je bio od 2007, na brojnim poternicama od 2009, tražili su ga tužioci dva italijanska grada i suđeno mu je u odsustvu. Dugo je živeo u Italiji i na razne načine bio povezan sa jednim od milanskih mafijaških klanova.

Zahvaljujući tim vezama, Kontić je postao najvažniji „poručnik“ i kontakt osoba za švercere iz Srbije i Crne Gore, a imao je ključnu ulogu u vreme kada je srpski narkobos Darko Šarić počeo da prodaje jeftin a čist kokain širom Evrope, za 3.000 do 5.000 po kilogramu manje od uobičajene tržišne cene, piše Korijere dela sera.

Kontić je na raspolaganju imao logističku mrežu nekadašnjih vojnika i mornara koji su se starali da isporuke budu velike i na vreme.

U jednom trenutku, piše italijanski list, Kontić je, iako u bekstvu, postao dobavljač kokaina za mafiju u Bariju, i organizovao je čitav put droge od Srbije do Italije.