Dogovoren sastanak Putina i Trampa

Svet 27. jun 201816:48 > 21:39
Podeli:
Izvor: REUTERS/Carlos Barria

Moskva i Vašington dogovorili su datum i mesto sastanka predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa, javio je TASS. Tramp je kasnije izjavio da će susret s Putinom biti održan najverovatnije u julu.

Detalji sastanka će biti objavljeni sutra, rekao je novinarima savetnik ruskog predsednika Juri Ušakov.

Ruski predsednik izrazio je danas nadu da će poseta Moskvi savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džona Boltona mogla da bude korak ka potpunoj obnovi odnosa SAD i Rusije.

„Vaša poseta Moskvi daje nam nadu da ćemo moći da napravimo makar prvi korak ka uspostavljanju punih odnosa naših zemalja zasnovane na jednakosti i uzajamnom poštovanju“, rekao je Putin na sastanku s Boltonom u Kremlju.

Putin je dodao da „Rusija nikada nije tražila sukobe“, preneo je TASS.

Ruski predsednik je rekao da su odnosi Moskve i Vašingtona na niskoj tački uglavnom zbog unutrašnje političke borbe u SAD.

Bolton je rekao da se nada razgovorima kako poboljšati odnose Rusije i SAD i naći oblasti u kojima se dve zemlje mogu saglasati i napredovati zajedno, preneo je Asošijetid pres.

Kada su u prošlosti postojale razlike izmedju Rusije i SAD, lideri dve zemlje su se sastajali i to je bilo „dobro za obe zemlje, dobro za stabilnost u svetu“, rekao je Bolton i dodao da predsednik SAD Donald Tramp „ima snažna osećanja po tom pitanju“.

Vašington post napisao je da se očekuje da će Bolton u Moskvi razgovarati o planovima za sastanak predsednika Trampa i Putina, tokom Trampove posete Evropi sredinom jula.

Bolton je rekao da želi da čuje kako je Rusija „tako uspešno“ savladala organizovanje Svetskog prvenstva u fudbalu budući da će SAD biti domaćini prvenstva 2026. s Meksikom i Kanadom.

Pre Putina Bolton se sastao s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

Pre razgovora portparol ruskog predsednika Dmitri Peskov je rekao da će sastanak biti fokusiran na medjunarodnu stabilnost, regionalne probleme i „žalosno stanje“ odnosa Rusije i SAD.

Tramp: Susret s Putinom najverovatnije u julu

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da će se s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom najverovatnije sastati tokom svog puta u Evropu u julu.

Kako je rekao novinarima, do sastanka će najverovatnije doći u Helsinkiju ili Beču.

Tramp je izjavio da će uskoro čuti novosti od svog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji se trenutno nalazi u Moskvi. 

Prema Trampu, teme razgovora će biti Sirija i Ukrajina.