Tramp potpisao ukaz o nerazdvajanju porodica migranata

Svet 20. jun 201819:56 > 21:50
Izvor: REUTERS/Leah Milllis

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je, u neočekivanom preokretu, uredbu kojom se sprečava razdvajanje porodica migranata koji nezakonito pređu u SAD preko meksičke granice.

Tom prilikom Tramp je izjavio da ta uredba garantuje da deca neće biti razdvojena od roditelja, dok će istovremeno granica prema Meksiku ostati snažna.

CNN, prenoseći ovu vest, dodaje da je takva Trampova odluka usledila nakon jakog pritiska u javnosti i izveštavanja medija koji su objavili snimke dece koja se na granici zadržavaju u kavezima.

Prethodno je i prva dama Melanija Tramp na svom Tviter nalogu napisala da se snažno zalaže za nerazdvajanje migrantskih porodica.

Američka administracija je na meti žestokih kritika u zemlji i inostranstvu jer je za pet nedelja 2.300 maloletnika odvojeno od roditelja.

„Želimo da porodice ostanu zajedno. To je veoma važno“, rekao je Tramp ranije tokom sastanka s republikanskim poslanicima u Beloj kući.

 Predsednik odbora republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa Pol Rajan izjavio je ranije da će u četvrtak predstaviti zakon o sprečavanju razdvajanja porodice migranata.

Američka vlasti su prošle nedelje saopštile da je nulta tolerancija prema migrantima na granici s Meksikom, od polovine aprila dovela do razdvajanja oko 2.000 dece od roditelja koji su privedeni zbog ilegalnog ulaska u zemlju.