Radnici Starbaksa na "prisilnoj" obuci o rasnim predrasudama

Svet 29. maj 201812:24 > 12:24
Podeli:
Izvor: Reuters/Mario Anzuoni

Više od 8.000 lokala Starbaksa u SAD danas će biti zatvoreno kako bi zaposleni mogli da prođu obuku o rasnim predrasudama.

Kompanija je objavila da će ta radionica biti održana samo nekoliko dana nakon incidenta u aprilu u Starbaksu u Filadelfiji, kada su dvojica crnih muškaraca uhapšeni dok su čekali prijatelja.

Jedan zaposleni je pozvao policiju jer su muškarci, koji nisu ništa konzumirali, odbili da napuste lokal nakon što im je zabranjeno korišćenje toaleta.

Video hapšenja Rašona Nelsona i Dontea Robinsona stavljen na društvene mreže i izazvao je bes zbog rasizma.

Starbaks se našao na naslovnim stranama ponovno ovog meseca nakon što je zaposleni na šolji koju je dao klijentu napisao rasnu uvredu.

Incidenti su široj javnosti otkrili do koje se mere Afroamerikanci suočavaju s diskriminacijom, za koju oni kažu da je redovna u restoranima i na drugim javnim mestima u SAD.

Starbaks je objavio da će njegovih 175.000 zaposlenih u više od 8.000 lokala i kancelarija širom SAD biti zatvoreno popodne radi „razgovora i lekcije o o rasnim predrasudama“.

Izvršni potpredsednik Starbaksa Ruozan Vilijams rekao je prošle nedelje u poruci Starbaksovim partnerima da se kompanija nada da će obuka doneti rezultate „unutar i izvan naših lokala“.

Nelson i Robinson složili su se da neće tužiti Filadelfiju kada je grad pristao na njihov zahtev da finansira 200.000 dolara vredan program za učenike srednjih škola koji se pripremaju za preduzetništvo.

Nijedan od njih iz tog novca neće dobiti ništa, osim simboličnog jednog dolara.