"Ništa od Nobelove nagrade za Trampa"

Svet 25. maj. 201810:55 > 11:00
Podeli:
Izvor: TANJUG/AP/Ahn Young-Joon

Mnogi Južnokorejci ljuti su zbog američkog otkazivanja istorijskog susreta Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una i ističu da se osećaju prevarenim i uskraćenim za životnu priliku da nastave da žive u miru.

Američki predsednik otkazao je samit najavljen za 12. jun u Singapuru, do kojeg je trebalo doći nakon više meseci diplomatskog napretka koji je uspeo da potisne ratnu retoriku obe strane i smanji strahovanja od ponovnog izbijanja rata.

„Severna Koreja napravila je sve ono što se od nje tražilo. Demontirali su svoje nuklearno postrojenje“, navodi 29-godišnji službenik Judžin Lim.

„Trampa ne zanima mir u našoj zemlji. Zašto jednostavno nas, dve Koreje, ne pusti da živimo u miru”, pita se.

Severna Koreja u četvrtak je okončala demontažu nuklearnog postrojenja „kako bi osigurala transparentnost u vezi s prestankom nuklearnog testiranja“.

Uništavanju podzemnih tunela prisustvovali su međunarodni novinari, ali tamo nije bilo nezavisnih stručnjaka. Ovaj čin usledio je nakon što se Kim Džong Un u aprilu obavezao na prestanak nuklearnih testiranja i ispaljivanja dalekometnih balističkih projektila. On je takođe, u znak dobre volje, pustio na slobodu tri američka zatvorenika.

Desetine južnokorejskih studenata i aktivista za ljudska prava u petak su protestovali na raznim okupljanjima u Seulu kako bi osudili Trampovo otkazivanje susreta, kidajući tom prilikom njegove fotografije.

Neki od njih upozoravaju da nije dobro ponovno izolovati Severnu Koreju nakon što je pružila ruku međunarodnoj zajednici. „Konačno, mi koji živimo na Korejskom poluostrvu trpećemo posledice tvoga čina, Ameru“, poručili su Trampu.

Južnokorejski predsednik Mun Džae In, koji je uložio veliki trud kako bi pomogao u održavanju samita i koji je prilikom susreta s Trumpom u utorak u Beloj kući pozvao američkog predsednika da ne ispusti ovako retku priliku, kazao je da je „zbunjen“ Trampovim otkazivanjem.

Percepcija Severne Koreje u očima 20-godišnjaka i 30-godišnjaka u Južnoj Koreji „omekšala“ je nakon što su se Kim Džong Un i Mun na zajedničkom susretu u aprilu založili za to da više ne bude rata na Korejskom poluostrvu, pokazalo je više istraživanja javnog mnijenja.

Galupovo istraživanje sprovedeno početkom maja pokazalo je da 88 odsto stanovnika Južne Koreje smatra da je sastanak dvojice korejskih lidera bio uspešan, dok ih je samo pet odsto smatralo da je to promašaj.

Istraživanje provedeno među 106 studenata Univerziteta Kukmin u Seulu pokazalo je da 53,3 odsto njih pozitivno doživljava Kim Džong Una nakon sastanka s južnokorejskim predsednikom.

Izražavajući razočarenje otkazivanjem susreta sa severnokorejskim liderom, neki od demonstranata ocenili su da je Tramp time srušio sve napore dve Koreje da do njega dođe, poručivši da „Tramp ne čini pravu stvar ako želi da dobije Nobelovu nagradu za mir“.

Američki predsednik Donald Tramp otkazao je u četvrtak istoorijski susret sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom i upozorio da je američka vojska spremna u slučaju nekog nesmotrenog poteza Pjongjanga.

Severnokorejski zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Kje Gvan izjavio je potom da je ta zemlja i dalje otvorena za rešavanje problema sa Sjedinjenim Državama.