Ruski komičari zvali Džonsona, Forin ofis kritikuje

Svet 24. maj. 201818:59 > 19:04
Podeli:
Izvor: REUTERS/Neil Hall

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije kritikovalo je danas "detinjasto" ponašanje ruskih šaljivdžija koji su telefonirali šefu britanske diplomatije Borisu Džonsonu, predstavljajući se kao jermenski premijer.

Džonsona su pozvali Aleksej Stoljarov i Vladimir Kuznjecov, poznati kao Leksus i Vovan, navodi Gardijan, i dodaje da se jedan od njih pretvarao da je novi premijer Jermenije Nikol Pašinjan.

Prema navodima Gardijana, Džonson je s njima razgovarao 18 minuta o više tema, uključujući trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u engleskom gradu Solsberiju.

Šaljivdžije su objavile audio zapis razgovora za koji tvrde da se odigrao prošle nedelje, a Džonson se žalio zbog loših odnosa Velike Britanije i Rusije, navodeći da deluje da Moskva nije u stanju da se odupre „malignim aktivnostima“ raznih vrsta.

Britanski Forin ofis je saopštio da je Džonson shvatio da je u pitanju šala i prekinuo razgovor.

„Upotreba hemijskog oružja u Solsberiju i Siriji i nedavni dogadjaji u Jermeniji su ozbiljne stvari. Te detinjaste akcije pokazuju nedostatak ozbiljnosti pozivaoca i onih koji stoje iza njega“, naveo je Forin ofis.

Stoljarov i Kuznjecov koji su na isti način nalazili poznate žrtve širom sveta, negiraju veze s ruskim bezbednosnim službama. Predstavljajući se kao ruski predsednik Vladimir Putin, oni su 2015. godine pozvali britanskog pevača Eltona Džona koji je kritikovao odnos Rusije prema pravima homoseksualaca.