Rusija ne veruje u istinitost svedočenja Julije Skripalj

Svet 24. maj. 201814:27 > 14:30
Podeli:
Izvor: REUTER/Dylan Martinez

Kremlj je saopštio da "nema razloga" da veruje u istinitost video svedočenja Julije Skripalj koja je zajedno sa ocem, dvostrukim špijunom, otrovana početkom marta u Velikoj Britaniji, navodeći da je Skripaljeva to možda uradila pod pritiskom.

„Nemamo razloga da verujemo u to. Još ne znamo u kakvom je stanju Julija Skripalj. Ne znamo da li je dala izjavu po sopstvenoj volji ili pod pritiskom“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da se ne zna gde se nalazi, u kakvim uslovima, ni da li su poštovana njena prava.

Peskov je dodao da je afera Skripalj međunarodna provokacija koju vodi Velika Britanija protiv Rusije.

Julija Skripalj (33) u video snimku koji je sinoć emitovala agencija Rojters kaže da želi da se vrati u Rusiju kad se oporavi.

Ćerka bivšeg agenta u plavoj haljini sa velikim ožiljkom u predelu vrata zahvalila je ruskim diplomatama i dodala da je spremna da primi pomoć od ruske ambasade.

Ruske vlasti insistiraju da diplomate imaju pristup Skripaljevoj kako bi se osiguralo da nije zadržana protiv volje i da ne daje izjave pod pritiskom.

Julija Skripalj i njen otac Sergej, bivši ruski i britanski agent, bili su nedeljama u kritičnom stanju u bolnici nakon što su otrovani nervnim agensom 4. marta u britanskom gradu Solsberiju.

London optužuje Moskvu da stoji iza trovanja i navodi da je u napadu korišćen nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija oštro odbacuje optužbe.

Ta afera je izvala diplomatski krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane i Rusije s druge strane, jer je proteran veliki broj diplomata sa obe strane.