Sud odlučio: Tramp ne sme da blokira ljude na Twitteru

Svet 23. maj. 201822:37 > 22:55
Podeli:
Izvor: Reuters

Savezna sutkinja u Nujorku odlučila je da predsednik Donald Tramp nema pravo da blokira korisnike Twittera jer na taj način krši njihovo pravo na slobodu govora, zajamčeno Prvim amandmanom američkog Ustava.

Sutkinja Naomi Rejs Bačvald rekla je kako očekuje da će Tramp ili njegov službenik zadužen za društvene mreže Dan Skavino deblokirati korisnike, nakon njene odluke.

Ova je presuda usledila kao odgovor na tužbu koju su protiv Trampa podneli Institut sa Univerziteta Kolumbija, koji se bavi proučavanjem Prvog amandmana, i nekoliko korisnika Twittera.

Twitter je odbio da komentariše presudu dok se Bela kuća i američko ministarstvo pravosuđa još nisu oglasili.

Tramp koristi Twitter kako bi promovisao svoju agendu, objavljivao političke smernice i napadao kritičare, posebno medije, kao i istragu o mogućim ruskim vezama s njegovom kampanjom.

Tužitelji su u tužbi tvrdili da, blokirajući korisnike Twittera, Tramp onemogućava diskusiju na javnom forumu, čime krši Prvi amandman.

Sutkinja se usaglasila s argumentom tužitelja da su društvene mreže javni forum na kom mogu učestvovati svi američki građani.

„Ovaj slučaj od nas je tražio da razmotrimo sme li javni funkcioner, a da ne krši Prvi amandman, da blokira osobu sa svog Twitter naloga kao odgovor na političko stanovište koje je ta osoba izrazila, kao i postoji li razlika ako je taj javni funkcioner predsednik SAD-a“, kazala je sutkinja. „Odgovor na oba pitanja je – ne“.

Tramp ima preko 52 miliona pratilaca na Twitteru, njegovoj najdražoj društvenoj mreži koju je počeo da koristi u martu 2009.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.