Narko bande šire nasilje ulicama Londona

Svet 23. maj. 201817:55 > 18:04
Podeli:
Izvor: AFP/Oli Scarff

Bezobzirne narko-bande šire nasilje ulicama Londona, rekao je Džon Kouls, šef za specijalne operacije u Nacionalnoj agenciji za kriminal (NCA).

On kaže da kriminalne grupe, kao što je albanska mafija, uvoze prvoklasnu drogu u Londonu i izazivaju ratove i sukobe bandi na ulicama. NCA je britanski ekvivalent za FBI, čija su meta bande organizovanog kriminala. On je rekao da su pripadnici NCA i policija zaplenili 450 kilograma droge „A“ klase od bandi u poslednjih šest meseci. 

Iste snage bezbednosti zaplenile su u poslednjih godinu dana i 90 komada različitog oružja, čije je konačno odredište bio London.

„To su bande čije su aktivnosti delimično dovele do porasta nasilja u Londonu“, rekao je on.

Prošle sedmice, specijalna jedinica NCA uhapsila je ženu, državljanku Španije, nakon zaplene 250 kilograma kokaina, čija je vrednost 22 miliona funti. Kokain je bio sakriven unutar mašine za obradu voća, koji je uvezen iz Južne Amerike. 

Bande prvo prebacuju drogu u London, a odatle druge grupe drogu distribuišu širom zemlje, rekao je Kouls.On je dodao da banditi sve više nose vatreno oružje i noževe, a veliku ulogu igraju i društvene mreže. 

„Pripadnici tih bandi apsolutno nemaju problem sa tim da nekoga ubiju, izuzetno su nasilni“, rekao je on, dodajući da su meta njegove jedinice organizovane kriminalne grupe kao što je albanska mafija, ali i pojedinci. 

„Pokušavamo da ih pogodimo čim se pomere. Hapšenja imamo svake sedmice“, rekao je on.