Radnik konzulata SAD u Kini prijavio čudne zvuke i pritisak

Svet 23. maj. 201816:37 > 16:45
Podeli:
Izvor: usembassy-china.org

Radnik američkog konzulata na jugu Kine prijavio je da je doživeo neprirodne osećaje zvuka i pritiska, saopštio je danas Stejt department, podsetivši na slična iskustva američkih diplomata na Kubi posle kojih su imali zdravstvenih problema.

Stejt department je poručio američkim državljanima u Kini da za sada nije poznato šta je izazvalo te simptome u gradu Gvangžu, gde se nalazi konzulat. 

„Radnik američke vlade u Kini nedavno je prijavio suptilne i nejasne, ali abnormalne senzacije zvuka i pritiska. Američka vlada ozbiljno pristupa tim navodima i obavestila je svoje zvanično osoblje u Kini o tom dogadjaju“, navodi se u obaveštenju. 

Stejt department navodi da ne zna za slične situacije u Kini, ni kod pripadnika diplomatske zajednice ni kod drugih. Američki državni sekretar Majk Pompeo danas će se u Vašingtonu sastati sa šefom kineske diplomatije Vang Jijem. Iako bi oni trebalo da se fokusiraju na dogovoreni samit SAD i Severne Koreje, pitanje incidenta u Gvangžuu verovatno će biti pokrenuto. 

Uprkos godišnjoj trgovinskoj razmeni od stotina milijardi dolara, SAD i Kina su strateški rivali u Aziji, a do tenzija u odnosima Vašingtona i Pekinga često dolazi zbog američkih optužbi da se Kina nepošteno ponaša u trgovini, zbog pitanja ljudskih prava, kao i prodaje oružja Tajvanu, američkom partneru koji Kina smatra svojom teritorijom. 

Američke diplomate na Kubi i članovi njihovih porodica prijavili su prošle godine da su imali niz zdravstvenih problema, uglavnom muku i povraćanje, pošto su čuli neobičan zvuk. Simptomi su se kod većine pojavili sredinom maja 2017. godine. 

Ti još neobjašnjeni incidenti doveli su do pogoršanja američko-kubanskih odnosa.