Doživotni zatvor za 104 vojnika zbog puča protiv Erdogana

Svet 21. maj. 201821:10 > 21:15
Podeli:
Izvor: Morgue File

Turski sud je osudio na doživotni zatvor 104 nekadašnja vojnika, proglašenih krivim za umešanost u neuspeli puč protiv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u julu 2016, preneli su turski mediji.

Sud u Izmiru je navodne pučiste osudio na najtežu kaznu po turskom zakonu, doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja. Među osuđenim vojnicima su i dva nekadašnja generala i tri nekadašnja admirala, naveli su mediji uz dodatak da se u regionu Izmira nalaze brojni ključni vojni objekti, među kojima je i aerodrom Džigli, na kom se okupila grupa pučista optuženih za planiranje Erdoganovog ubistva u noći puča. 

Turske vlasti za puč krive propovednika Fetulaha Gulena i njegovu organizaciju. Gulen, koji živi u SAD, negira bilo kakvu umešanost.

Jedan admiral i jedan pukovnik, koji su priznali zločine koji su im se stavljali na teret i pomogli vlastima da otkriju navodne guleniste u vojsci, izbegli su najtežu kaznu, ali su dobili nešto manje od 17 godina zatvora. Na 20 godina je osuđen 21 bivši vojnik, dok će 31 u zatvoru provesti 10,5 godina, pišu mediji. 

Posle propasti puča, turske vlasti su pokrenule kampanju odmazde, tragajući za navodnim pristalicama Gulena u vojsci i državnim institucijama. Osim pretpostavljenih gulenista, čistke su pogodile i Erdoganove političke protivnike, kritičke medije i aktiviste za ljudska prava. 

Sudski procesi pokrenuti posle puča su bez presedana u Turskoj, pa je više od 55.000 ljudi završilo u zatvoru, od čega skoro 7.500 vojnika.