Preminuo pisac govora u Beloj kući Ričard Gudvin

Svet 21. maj 201817:45 > 17:48
Izvor: Tanjug/AP Photo/The White House

Ričard Gudvin, bivši savetnik u Beloj kući, pisac govora i liberalna snaga za Kenedije i Lindona Džonsona koji je doprineo istorijskim govorima kao što je govor Roberta Kenedija protiv aparthejda i Lindona Džonsona o građanskim pravima umro je u 87. godini.

Gudvin je umro juče u svom domu u Knkordu u Masačusetsu posle kratke borbe s rakom, izjavila je njegova supruga istoričarka i dobitnica Pulicerove nagrade Doris Kerns Gudvin.

Bio je među najmlađim članovima uskog kruga oko predsednika SAD Džona Kenedija i među poslednjim živim iz tog kruga. Brilijantan i sporan, sa debelim obrvama i gustom kovrdžavom kosom, Gudvin, poreklom iz radničke porodice stigao je do Bele kuće za vreme Džona Kenedija pre nego što je napunio 30 godina.

Bio je liberalna snaga za predsednika Džona Kenedija i Lindona Džonsona i pomogao je da se razvije Kenedijev „Savez za napredak“ u Latinskoj Americi, i da se napiše Džonsonov istorijski govor „Mi ćemo nadvladati“ o građanskim prvima. 

Poreklom je iz Bostona i završio je prava na Harvardu, specijalizovao se za pisanje inspirativnih tekstova, koje bi „pokretale ljude na akciju ili savez“. On je u drugoj polovini 1960-ih bio koautor jednog od govora senatora Roberta Kenedija koji mnogi smatraju senatorovim najboljim govorom, njegovo obraćanje u Južnoj Africi 1966. godine. Kenedi je otvoreno napao sistem aparthejda i hvalio protestne pokrete širom sveta. 

Gudvinovi memoari „Sećanje na Ameriku“ (Remembering America) inspirisali su film „Kviz“ (Quiz Show) iz 1992. godine u režiji Roberta Redforda, u kome je Rob Morou igrao Gudvina.