Španska vlada odbila da prihvati novu vladu Katalonije

Svet 21. maj. 201815:00 > 15:02
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stoyan Nenov

Španska vlada odbila je da prihvati novu vladu Katalonije jer se u njoj nalaze ministri optuženi za pobunu protiv Španije, čime se nastavlja neizvesnost u pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika.

Vlada u Madridu prihvatila je ovlašćenja novoizabranog katalonskog lidera Kima Tore, ali je odbila da prihvati novu vladu Katalonije, jer se u njoj nalaze ministri optuženi za pobunu protiv Španije.

Tora je imenovao četiri ministra koji su ili u pritvoru ili u samoproglašenom egzilu, prenosi Rojters.

Madrid današnjim potezom nastavlja da direktno upravlja pokrajinom koja proizvodi 19 posto roba i usluga u Španiji.

Prema odredbama hitnog zakonodavstva, Madrid treba da ukine direktnu upravu nakon formiranja katalonske vlade i imenovanja ministara.

Međutim, španska vlada je saopštila da imenovanje četvorice ministara, koji su optuženi za zločine, uključujući pobunu, predstavlja otvorenu provokaciju, pa je sada neizvesno kada će biti ukinuta direktna vladavina Madrida nad Katalonijom.

 Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da se nada da će Katalonija uskoro formirati održivu vladu koja će poštovati zakone.

„Nadam se da će uskoro biti formirana održiva vlada, koja poštuje zakone i koja će započeti dijalog sa nama“, rekao je Rahoj.

Novi predsednik Katalonije ponovio je danas da želi u svojoj vladi dvojicu uhapšenih katalonskih separatista, nagovestivši da neće odstupiti od borbe za nezavisnost Katalonije od Madrida.

Tora je posetio u zatvoru bivše katalonske zvaničnike, Žordija Turulja i Žosepa Rulja, koji u pritvoru čekaju suđenje, i zatražio od sudije da ih oslobodi, navodi Asošiejted pres.