Stejt department smatra izbore u Venecueli nezakonitim

Svet 20. maj. 201819:35 > 20:36
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marco Bello

Portparolka američkog Stejt departmenta Heder Nauert označila je današnje predsedničke izbore u Venecueli kao nezakonite i istakla da SAD podržavaju "slobodne i fer izbore".

„Današnji izbori u Venecueli su nezakoniti. Sjedinjene Države stoje uz demokratske države širom sveta u podršci narodu Venecuele i njihovom suverenom pravu da biraju svoje predstavnike na slobodnim i fer izborima“, navela je portparolka Stejt departmenta na društvenoj mreži Tviter.

Predsednički izbori u Venecueli naišli su na kritike pošto je pojedinim popularnim političkim protivnicima predsednika Nikolasa Madura zabranjeno da se kandiduju, a nekoliko njih je u izgnanstvu, navodi agencija AP.

SAD, Evropska unija i nekoliko latinoameričkih država saopštile su ranije da neće priznati rezultate izbora u Venecueli.

Dosadašnji predsednik Nikolas Maduro kandiduje se za drugi šestogodišnji mandat i analitičari se slažu u oceni da se očekuje njegova pobeda.

AP: Prazna birališta

Centri za glasanje širom glavnog grada Venecuele uglavnom su prazni tokom izbora u nedelju, uprkos uveravanjima državnih zvaničnika da su milioni birača izašli da glasaju tokom prepodneva, javlja Asošijeted pres (AP).

Predsednik Nikolas Maduro očekuje da će lako osvojiti drugi mandat, uprkos sve dubljoj krizi koju je napravio, ponuda hrane je oskudna, inflacija guši, a proizvodnja nafte nekada bogatom narodu opada.

Sredinom jutra, radnici u glasačkom centru u San Agustin, pro-vladinom uporištu u Karakasu, rekli su da je manje od petine od 1.916 registrovanih birača glasalo, ali su rekli da sredinom dana očekuju gužvu.

Ministar informisanja Horhe Rodriguez rekao je da oko 2,5 miliona ljudi glasalo do 10 sati.

Dok ankete pokazuju da narod Venecuele u velikoj meri krivi Madura za stvaranje njihovih problema, on je i dalje u velikoj meri favorit za pobedu zahvaljujući bojkotu izbora njegovih glavnih rivala zbog velikog nepoverenja u izborni savet nacije, koji je pod kontrolom pristalica vlade.

Više od milion građana Venecuele u poslednjih nekoliko godina je napustilo zemlju idući za boljim životom u inostranstvu, dok oni koji su ostali čekaju u redu satima da kupe subvencionisanu hranu i podizanje gotovine koju je gotovo nemoguće naći.

Maduro, dajući primer za vladine pristalice koji je pozvao da glasaju ranije, ubacio je svoj listić u Karakasu ubrzo nakon vatrometa, a glasnim emitovanjem vojne himne iz zvučnika budio je grđane Venecuele iz sna oko 5 sati ujutro prema lokalnom vremenu, piše AP.