Maroko optužuje Front Polisario za provokacije

Svet 20. maj. 201815:15 > 15:21
Podeli:
Izvor: Pixabay

Maroko je optužio Front Polisario za provokacije u tampon zoni Zapadne Sahare navodeći da se radi o novom kršenju prekida vatre u toj osporavanoj pustinjskoj oblasti.

Marokansko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da se obratilo Savetu bezbednosti UN, generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i UN snagama u toj oblasti, tražeći od njih da preduzmu potrebne mere nasrpam „nedopustivog delovanja“ u oblasti Tifariti.

Maroko često optužuje Front Polisario, pokret za nezavisnost Zapadne Sahare koji Alžir podržava, da upada u tampon zonu gde se nalazi Tifariti.

Ministarstvo je ponovo pomenulo da se to radi uz blagoslov i saučesništvo Alžira koji, prema njihovim rečima, ohrabruje svoje plaćenike u Polisariju.

Ministarstvo je zatražilo međunarodnu istragu o situaciji u saharskim izbegličkim kampovima u alžirskom gradu Tindufu, navodeći da su uslovi za život ponižavajući i da se humanitrna pomoć preusmerava u zone pod kontrolom Polisarija.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš juče je pozvao na najveću uzdržanost i upozorio protiv izmena statusa kvo u Zapadnoj Sahari.

UN godinama nastoje da organizuju referendum o nezavisnosti Zapadne Sahare, koju je Maroko pripojio nakon što su se iz nje povukli Španci.

Marokanske vlasti za Zapadnu Saharu predlažu veću autonomiju, dok se Front Polisario već decenijama bori za nezavisnost velikog dela njene teritorije.