Papa Franja najavio 14 novih kardinala

Svet 20. maj. 201814:42 > 16:41
Podeli:
Izvor: REUTERS/Remo Casilli

Papa Franja najavio je da će proizvesti 14 novih kardinala idućeg meseca, medju kojima je i njegov glavni savetnik zadužen za pomoć siromašnima.

U neočekivanoj izjavi hodočasnicima i turistima na Trgu Svetog Petra papa Franja je rekao da će 29. juna održati ceremoniju na kojoj će 14 sveštenika unaprediti u kardinale.

Među njima je poljski nadbiskup Konrad Krajevski, poznat po tome što brine o beskućnicima u Rimu i deli vreće za spavanje siromašnim tokom hladnih talasa, kao i crkveni dostojanstvenici iz Iraka i Pakistana.

Papin izbor ukazuje na prioritet koji ovaj papa daje pružanju pomoći ljudima koji su na marginama društva, navodi agencija AP.

Među novim kardinalima biće i šef kancelarije Vatikana za doktrinu i još jedan visoki zvaničniku Svete stolice kao i crkveni zvaničnici iz Azije, Afrike i Južne Amerike kao i Akvile u Italiji koja se još uvek rekonstruiše posle razornog zemljotresa 2009.

„Zemlje iz kojih oni potiču odražavaju univerzalnost crkve koja nastavlja da objavljuje milosrdnu ljubav Boga svim ljudima na Zemlji“, rekao je papa.

„Izraelu i čitavom Bliskom istoku potrebni dijalog i pomirenje“

Papa Franja izjavio je da su dijalog i pomirenje potrebni „Svetoj zemlji“ i čitavom Bliskom istoku.Franja je rekao vernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra da se „sjedinio duhovno“ s molitvenim bdenjem održanim u subotu u Jerusalimu za koji je rekao da je svetinja za Jevreje, hrišćane i muslimane. 

Danas se tokom molitve poglavar Rimikatoličke crkve osvrnuo na „srceparajuću“ situaciju u pojasu Gaze i molio da dođe mir. 

Palestinske vlasti navode da je više od 110 Palestinaca ubijeno u nasilju kraj granice pojasa Gaze i Izraela od 30. marta. 

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze kaže da je cilj palestinskih demonstracija ublažavanje blokade Izraela i Egipta uvedene još 2007. godine kada su hamasovci silom preuzeli vlast na toj teritoriji od umerenijeg rivalskog Fataha. 

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da preseli ambasadu svoje zemlje iz Tel Aviva u Jeruslim, nakon što ga je u decembru proglasio samo izraelskim, još je više doprinela povećanju napetosti.