Škotska opet razmatra održavanje referenduma o nezavisnosti

Svet 20. maj. 201811:53 > 11:57
Podeli:
Izvor: REUTERS/Cathal McNaughton

Škotska premijerka Nikola Stardžen izjavila je da će ponovo razmotriti mogućnost održavanja referenduma o nezavisnosti kada britanska Vlada bude ponudila dodatnu sigurnost oko Bregzita.

Ona je naglasila da Škotska narodna partija, čiji je lider, neće blokirati novo glasanje za bilo kakav konačan dogovor o Bregzitu, ali je izrazila bojazan šta bi se moglo desiti ako bi u raznim delovima Britanije bili različiti ishodi kao što je to bilo i 2016. godine. 

„Kad budemo imali jasniju sliku, što će se prema našim nadanjima desiti na jesen, o ishodu Bregzita i budućeg odnosa između Britanije i EU, tada ću ponovo razmotriti pitanje vremenskog okvira za održavanje referenduma o nezavisnosti“, dodaje Stardžen.

Rezultati referenduma o istupanju Britanije iz EU doveli su u pitanje opstanak ove zemlje, jer su Engleska i Vels glasali za odlazak, a Škotska i Severna Irska za ostanak u Uniji. 

U Škotskoj je 2014. godine održan referendum na kome je 55 odsto građana podržalo ostanak u sastavu Britanije, dok je 45 odsto glasalo za samostalnost.