Cipras: Preduslov za pregovore – izmena Ustava Makedonije

Svet 19. maj. 201817:36 > 17:41
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stoyan Nenov

Spor star 27 godina između Atine i Skoplja oko imena Makedonije ne može da se reši bez izmene makedonskog ustava koja bi uključila promena naziva te zemlje, izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras.

Dva dana posle sastanka sa svojim makedonskim kolegom Zoranom Zaevom na kome je naznačena mogućnost sporazuma u junu, Cipras je rekao da je cilj izmene makedonskog ustava da se eliminišu „sve forme iredentizma“ i da je to „potreban preduslov“ za otvaranje pregovora o tom pitanju.

Grčka vlada neće početi „konkretne pregovore“ s Makedonijom ukoliko ti uslovi prethodno nisu ispunjeni, saopšteno je iz kancelarije grčkog premijera.

Grčki premijer sastao se danas s predsednikom Proopisom Pavlopusom u predsedničkoj palati u Atini da bi ga obavestio o razvoju dogadjaja u tekućim naporima da se reši spor oko imena Makedonije, prenosi agencija AP.

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je u četvrtak da je pronađeno „prihvatljivo rešenje“ sa svojim grčkim kolegom oko tog pitanja koje blokira proces pristupanja Makedonije Evropskoj uniji i NATO-u, prenosi agencija Frans pres.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije.

Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije. Čak i uz podršku manjinskih albanskih partija, Zaevljeva vlada nema potrebnu parlamentarnu većinu za izmenu Ustava koja bi uključila promena imena zemlje. 

Atina je je saopštila da neće prihvatiti kompromis o imenu, sem u okviru šireg sporazuma koji bi obuhvatio druga pitanja kao što je naziv makedonskog jezika.

„U ovim pregovorima ili se složite oko svega ili ni oko čega“, rekao je Cipras, čime je otvorio mogućnost novog sastanka sa Zaevim početkom juna.

Ključni datum je 25. jun kada se održava sastanak ministara spojnih poslova EU na kome treba da se odluči o mogućem početku pregovora o učlanjenju Makedonije u Evropsku uniju, rekao je Cipras.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je za danas zakazao sastanak na kome će lidere parlametarnih partija i predsednika države informisati o detaljima razgovora s grčkim premijerom.

Zaev juče novinarima nije želeo da otkrije koja je opcija obostrano utvrdjena na sastanku s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom u četvrtak u Sofiji.