Tramp sugeriše da se FBI infiltrirao u njegovu kampanju

Svet 18. maj. 201821:36 > 22:24
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Predsednik SAD Donald Tramp je intenzivirao svoje napade na ministarstvo pravosuđa sugerišući da je FBI možda ubacio ili unovačio informatora u timu koji je vodio njegovu predsedničku kampanju 2016.

Tramp se, ipak, suzdržao da ne optuži FBI da je špijunirao njegovu kampanju, ali se pozvao na neimenovane izveštaje da je bar jedan pripadnik FBI-ja iz političkih razloga „ubačen“ u njegovu kampanju.

„Ako je to istina to je najveći politički skandal svih vremena“, napisao je na Twitteru.

Bivši gradonačelnik Njujorka i državni tužilac Rudolf Đulijani, sada jedan od Trampovih savetnika, gotovo odmah je srezao Trampova nagađanja o doušniku rekavši CNN-u da on „ne zna sa sigurnošću, niti zna predsednik, da li ga je zaista i bilo“.

„Dugo vremena nam se govori da je bilo neke vrste infiltracije“, rekao je Đuliani. „Svojevremeno je predsednik mislio da je reč o prisluškivanju“.

Ni Tramp ni Đulijani nisu dali nikakve dokaze vladine infiltracije u Trampovu kampanju.

FBI u petak nije imao komentar.

Vašington post je prvi izvestio u manju da je doušnik FBI i tajni dugogodišnji obaveštajni izvor obezbedio informacije u početku istrage FBI o navodnim vezama između Rusije i Trampove kampanje.

Njujork Tajms je u sredu, pišući o početcima ruske istrage, izvestio da se najmanje jedan vladin doušnik susreo nekoliko puta s dva bivša Trampova savetnika u kampanji, Čarterom Pejdžom i Džoržom Papadopoulosom.