UN glasale za slanje istražne misije u Gazu

Svet 18. maj. 201821:36 > 21:38
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Savet UN za ljudska prava izglasao je rezoluciju kojom se odobrava hitno slanje međunarodnog tima specijalizovanog za ratne zločine da ispita događaje u Gazi.

Savet UN usvojio je rezoluciju sa 29 glasova za, dva protiv i 14 uzdržanih. Rezolucija poziva na hitno slanje međunarodne nezavisne komisije da ispita navodna kršenja ljudskih prava i loše ophođenje u kontekstu napada izraelske vojske tokom velikih građanskih demonstracija koje su počele 30. marta 2018. godine.

Izrael je odbacio glasanje Sveta UN za ljudska prava.

„Izrael potpuno odbacuje odluku Saveta za ljudska prava koji još jednom dokazuje da se radi o telu koje po automatizmu ima većinski antiizraelski stav i kojim dominiraju licemerje i apsurd“, navelo je izraelsko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Protesti zbog izraelske blokade i za pravo palestinskih izbeglica da se vrate na sadašnju teritoriju Izraela počeli su još 30. marta i održavani su svakog petka, a kulminirali su 14. maja na godišnjicu stvaranja Izraela.

To se poklopilo sa otvaranjem nove ambasade SAD u Jerusalimu, čemu se Palestinci oštro protive, jer planiraju sedište svoje buduće države u istočnom anektiranom delu tog grada.