Stotine Palestinaca demonstrirale duž granice Pojasa Gaze

Svet 18. maj. 201821:15 > 21:18
Podeli:
Izvor: Reuters/Mohammed Salem

Stotine palestinskih demonstranata okupile su se duž granice Pojasa Gaze s Izraelom na osmom nedeljnom masovnom protestu.

Većina se okupila u šatorskim kampovima na bezbednoj udaljenosti od granice. Desetine demonstranata približile su se ogradi paleći gume, a izraelski vojnici odgovorili su suzavcem i povremenim pucanjem, prenosi Asošiejted pres.  

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da su 23 demonstranta povređena od izraelske vatre i suzavca. 

Izraelska vojska je navela da su ranjeni demonstranti prebačeni u Jordan da bi im bila ukazana pomoć i da su jordanski kamioni s medicinskom opremom ušli na teritoriju Gaze, kao i da je to učinjeno na zahtev jordanskog kralja.  

Izrael je naveo da će nastaviti da dostavlja humanitarnu pomoć Gazi pošto je ove nedelje isporučio 53 tone medicinske opreme i druge pomoći.  

Na granici Pojasa Gaze i Izraela svakog petka od 30. marta održavaju se masovne demonstracije Palestinaca protiv izraelske blokade Gaze koja traje od 2007. godine, a zahtevaju i pravo na povratak Palestinaca izbeglih sa teritorije današnjeg Izraela u ratu 1948. godine.  

Današnji protest Palestinaca prvi je otkako je u ponedeljak njih 59 poginulo od izraelske vatre tokom demonstracija zbog zvaničnog otvaranja američke ambasade u Jerusalimu. To je najveći broj Palestinaca stradalih u jednom danu od rata 2014. godine.  

Ekstremistički palestinski Hamas koji vlada Pojasom Gaze navodi da će protesti biti nastavljeni do ukidanja blokade te oblasti koju su Izrael i Egipat uveli 2007. godine kada je Hamas na silu preuzeo kontrolu nad Gazom.  

Izrael navodi da brani svoju granicu i optužuje Hamas da pokušava da izvodi napade pod maskom protesta.