Komesar UN za ljudska prava kritikuje Izrael

Svet 18. maj. 201814:10 > 14:12
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein ocenio je u Ženevi da je odgovor Izraela na palestinske proteste "potpuno nesrazmeran" i podržao pozive za nezavisnu, međunarodnu i nepristrasnu istragu pogibije Palestinaca.

„Velika razlika u broju žrtava na obe strane sugeriše da je (izraelski) odgovor potpuno nesrazmeran“, rekao je Al Husein, ocenivši da je pogibija Palestinaca rezultat nezakonite upotrebe sile.

Od početka protesta 30. marta ubijeno je više od 110 Palestinaca, dok na izraelskoj strani nema poginulih.

Al Husein je na zasedanju Sveta UN za ljudska prava objasnio da „akcije demonstranata ne izgledaju kao da predstavljaju neposrednu opasnost po živote ili smrtonosne povrede koje bi mogle da opravdaju upotrebu ubojite sile“, preneo je AP.

Dodao je da bi Palestinci trebalo da imaju ista prava kao Izraelci, a u stvari se drže kao zatočenici od rođenja do smrti.

„Okupacija mora prestati. Ako se okonča okupacija, i nasilje i nesigurnost će nestati“, rekao je Al Husein.

Odgovarajući na to, izraelska ambasadorka Aviva Raz Šehter izrazila je žaljenje što je ponovo Savet UN za ljudska prava opsesivno antiizraelski i obmanut ciničnim iskorišćavanjem sopstvenog naroda od strane palestinskog eketremističkog pokreta Hamas, prenela je agencija Frans pres.

„Nesrećan ishod nereda u ponedeljak može se samo pripisati Hamasu, ciničnoj eksploataciji sopstvenog stanovništva u nasilnoj kampanji protiv Izraela. Za žaljenje je da tako mnogo zemalja članica dopušta sebi da bude pogrešno usmeren lažnim narativom o takozvanim mirnim protestima“, rekla je ona.

Izraelski vojnici su ubili oko 60 Palestinaca u masovnim pograničnim protestima u ponedeljak.

Izrael i SAD su više puta optužile taj Savet da je neobjektivan prema Izraelu. 

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman apelovao je juče da obe zemlje saveznice izađu iz tog tela zbog današnje sednice protiv akcija Izraela, kako je naveo.