Liberman: Izrael i SAD da napuste Savet za ljudska prava

Svet 17. maj 201815:20 > 15:23
Izvor: AFP

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman napisao je na Tviteru da bi Izrael i SAD morali odmah da se povuku iz Saveta za ljudska prava UN u znak protesta zbog odluke da se sutra održi sastanak protiv izraelskih akcija na granici pojasa Gaze, kako je naveo.

„Izrael je pod dvostrukim napadom. Terorističkim napadom iz Gaze i napadom licemerja predvođenim Savetom za ljudska prava Ujedinjenih nacija“, napisao je on.

Osude Saveta za ljudska prava su smišljene da odvrate Izrael da se brani, ocenio je izraelski ministar najavivši da neće uspeti, preneli su izraelski mediji.

„Moramo prestati da dozvoljavamo to slavlje licemerja i odmah se povučemo iz Saveta za ljudska prava“, dodao je Liberman.

Sutrašnji sastanak je sazvan na zvaničan zahtev Palestine i Ujedinjenih Arapskih Emirata u ime grupe arapskih zemalja, a podržalo ga je do sada 26 država, od ukupno 53, naveo je Savet.

Biće to 28. specijalna od osnivanja Saveta 2006. godine i osma fokusirana na akcije Izraela protiv Palestinaca.

Prethodna je održana u julu 2014. godine usred rata između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze.

Savet je održao više posebnih sednica o Izraelu nego ijednoj drugoj zemlji.

Jedina zemlja koja se suočila sa takvom kontrolom je Sirija koja je bila u fokusu pet sednica, a nijedne nije bilo o Iranu, navode izraelski mediji.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa je više puta pretila da će se povući iz Saveta ako ne prođe kroz proces reformi i ne zaustavi neobjektivan odnos prema Izraelu.

Dok je Liberman bio šef diplomatije, Izrael je prekinuo veze sa Savetom 2012. godine, ali ih je ponovo uspostavio 2013. Ta zemlja, međutim, bojkotuje sednice koje smatra pristrasnim.

Turska je u međuvremenu u svetlu krize u odnosima s Izraelom pozvala na osnivanje nezavisne komisije za istragu kako bi se ispitana pogibija palestinskih demonstranata u Gazi.

„Izrael se mora pridržavati međunarodnog prava“, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavašoglu, upozorivši da Izraelci pokušavaju da se prestave kao žrtve.

U pojasu Gaze je u ponedeljak za vreme masovnih protesta od izraleske vatre poginulo oko 60 Palestinaca,a više od 2.700 ih je ranjeno.