Juratović: Ako CG nastavi s pritiskom na medije, ništa od EU

Svet 16. maj. 201822:58 > 23:07
Podeli:
Izvor: DAVID GANNON / AFP

Poslanik u Bundestagu Josip Juratović izjavio je da ulazak Crne Gore u Evropsku uniju neće biti moguć ukoliko se nastavi sa ovakvim pritiskom na slobodne nezavisne medije.

Gde su institucije i kako jedna zemlja poput Crne Gore, koja želi da postane članica Evropske unije, može sebe dovesti u situaciju da ima 25 napada na medije, od kojih nijedan nije razrešen, štaviše novinari su na meti više nego ikada, što je ekstremno zabrinjavajuće, rekao je Juratović za Vijesti.

On je ocenio da je duboka podeljenost društva polarizovala i medije, tako da Crna Gora ima one koji su pristrasni i blizu vlasti, gde nema kritičnih pitanja prema vlastima, i one nezavisne koji izveštavaju o koruptivnim aferama i postavljaju neprijatna pitanja, koja se očigledno određenoj strukturi ne sviđaju, pa bivaju izloženi napadima.

Nedopustivo je da ljudi na vrhu vlasti na neprimeren način kritikuju medije, a ta ista vlast želi da pristupi evropskim integracijama u kojima su sloboda medija i govora jedno od osnovnih uslova za pristup, kazao je Juratović.

Prema njegovim rečima, vodeća politička elita mora preuzeti odgovrnost za svoje postupke, prihvatiti kritiku i raditi na toleranciji i prihvatanju drugačijeg mišljenja, bez obzira iz koje medijske kuće dolazilo.

To je važno, dodao je, da bi se smanjili pritisci na slobodne i nezavisne medije, jer je ovakav obračun sa medijima nedopustiv u civilizovanom i demokratskom svetu.

Ukoliko do toga ne dođe, EU može jasno postaviti uslove oko pristupa Crne Gore i on nikako neće biti moguć ukoliko se nastavi sa ovakvim pritiskom na slobodne nezavisne medije, poručio je Juratović.

On je naglasio da EU sigurno neće spekulisati sa slobodom medija, ali je pozvao i na novinarsku solidarnost. Samo zajedničkim angažmanom na postavljenim strateškim ciljevima osiguraće se medijska sloboda i valjana informisanost koja se temelji na demokratskim vrednostima i osnovnim ljudskim pravima, a ne na sluganskoj politici koja vodi ka izolaciji i atrofiji demokratije, zaključio je Juratović.