Liberman: Izrael će platiti cenu preseljenja ambasade SAD

Svet 06. maj 201812:33 > 12:35
Izvor: AFP

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman izjavio je da će Izrael morati da učini ustupke Palestincima nakon što SAD presele ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, javio je Drugi kanal izraelske televizije.

„Nema besplatnog ručka“, rekao je Liberman uoči ceremonije planirane za 14. maj povodom otvaranja ambasade.

U međuvremenu se spekuliše da će američki predsednik Donald Tramp nakon otvaranja obelodaniti dugo najavljivani plan o rešenju decenijskog sukoba dva naroda.

Bivši izraelski ambasador u Vašingtonu, sada poslanik partije centra Kulanu, Mihael Oren rekao je da je izrada plana u završnoj fazi.

Liberman je rekao da postoji „cena nacionalne ambicije i ostvarenja vizije“.

„Biće cene za otvaranje ambasade SAD u Jerusalimu i vredi je platiti“, rekao je Liberman, ocenivši da je premeštanje „važno, istorijsko i dramatično“.

On je dodao da se nada da SAD ipak neće iznuditi koncesije i upozorio na moguće proteste.

Američki zvaničnici su navodno predstavili Libermanu deo Trampovog mirovnog plana dok je bio u Vašingtonu krajem aprila i rekli su mu da će od Izraela biti traženo da se povuče iz četiri arapska kvarta u istočnom Jerusalimu (Džebl Mukabera, Isavije, Šuafata i Abu Disa) koji će po svoj prilici postati glavni grad buduće države Palestine. 

Američki zvaničnici od kojih su izraelski mediji tražili komentar porekli su te izveštaje. 

Trampovo priznanje Jerusalima kao samo izraelskog 6. decembra prošle godine, i najava preseljenja ambasade izazvali su osude, ne samo Palestinaca, već i arapskih zemalja i čtavog muslimanskog sveta. 

Palestinci planiraju da u anektiranom istočnom Jerusalimu bude glavni grad njihove buduće države. 

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je osvojena i Zapadna obala i pojas Gaze. Na tim teritorijama Palestinci planiraju buduću državu.