Trampov govor o oružju ocenjen "sramnim i nepristojnim"

Svet 05. maj 201818:53 > 20:08
Izvor: Tanjug / AP, Susan Walsh

Bivši francuski predsednik Fransoa Oland i bivši premijer Manuel Vals izjavili su da su "zgroženi" izjavom predsednika SAD Donalda Trampa koji je napade u Parizu 13. novembra 2015. iskoristio kako bi opravdao nošenje vatrenog oružja, ocenivši je kao "nepristojnu i sramotnu".

„Sramne primedbe i nepristojne budalištine Donalda Trampa mnogo govore o tome šta on misli o Francuskoj i njenim vrednostima“, rekao je Oland, dodavši, međutim, da prijateljstvo dva naroda neće biti narušeno njegovim nepoštovanjem i uvredama.

„Nepristojno i nekompetentno. Šta mogu još reći“, rekao je Vals reagujući na Trampovu izjavu.

 Američki predsednik Donald Tramp branio je juče nošenje vatrenog oružja tvrdeći da bi u napadima 13. novembra 2015. u Parizu bilo manje mrtvih da su žrtve bile naoružane.

„Niko ne nosi oružje u Parizu, a svi se sećamo svih 130 osoba ubijenih i ogromnog broja užasno povređenih“, rekao je Tramp u Dalasu u govoru na kongresu Nacionalnog udruženja za oružje (NRA).

Tramp je rekao da je ljude „brutalno ubila mala grupa terorista koja je imala oružje“ i dodao da su pripadnici te grupe imali vremena da ih ubijaju jednog po jednog.

„Bilo je ‘bum’ ovde, ‘bum’ onde“, rekao je američki predsednik pokazujući rukom gest džihadiste koji pištoljem puca u žrtve.

Drugi bivši francuski premijer Bernar Kaznev, koji je bio ministar unutrašnjih poslova u vreme napada, rekao je da oseća „zgroženost i gađenje prema Trampovoj izjavi“.

U seriji skoro simultanih terorističkih napada u Parizu 13. novembra 2015. godine poginulo je 130 osoba, a više od 350 je povređeno.

Britanski doktori i poslanici o Trampovoj izjavi: Besmisleni stavovi

Pojedini britanski doktori i poslanici oštro su danas reagovali na komentare američkog predsednika Donalda Trampa u prilog prava na nošenje oružja, u kojima je jednu londonsku bolnicu uporedio s ratnom zonom.

Provokativne izjave Trampa verovatno će povećati zabrinutost pred njegovu prvu posetu Velikoj Britaniji u svojstvu predsednika SAD, zakazanu za 13. jul.

Tramp je juče, na konvenciji američkog Nacionalnog udruženja za oružje (NRA) u Dalasu, rekao da je, uprkos tome što Velika Britanija ima restriktivne zakone o oružju, jedna londonska bolnica prekrivena krvlju zbog rana od noževa.

„Oni nemaju pištolje. Oni imaju noževe i po podu te bolnice krv je svuda. Kažu da je loše kao u vojnoj bolnici u ratnoj zoni… noževi, noževi, noževi“, naveo je predsednik SAD.

Hirurg Kraljevske londonske bolnice Martin Grifits pozvao je Trampa putem Tvitera da poseti tu bolnicu i sretne se s gradonačelnikom Londona Sadikom Kanom i šefom policije, da bi saznao kako je taj grad smanjio broj nasilnih zločina.

Drugi hirurg te bolnice Karim Brohi rekao je da je Trampov stav besmislen.

„Postoji dosta toga što svi mi možemo učiniti u borbi protiv nasilja, ali besmisleno je reći da je oružje deo rešenja. Rane od vatrenog oružja su najmanje duplo više smrtonosne od ubodnih rana“, rekao je Brohi.

Poslanica laburista Sara Džons napisala je na Tviteru da je Trampov jučerašnji govor sramota.

Tramp je na konvenciji NRA rekao i da bi u terorističkom napadu u Parizu 2015. godine, u kojem je poginulo 130 ljudi, bilo znatno manje žrtava da su gradjani Pariza bili naoružani.

Predsednik SAD je ranije izazvao gnev mnogih Britanaca izjavom da su neki britanski gradovi nebezbedni zbog prisustva islamskih ekstremista. Britanska premijerka Tereza Mej i drugi politički lideri u toj zemlji kritikovali su Trampa kada je retvitovao poruku sa zapaljivim antiislamskim video snimcima koje je objavila ekstremna desničarska grupa „Prvo Britanija“ (Britain First).