Odata počast žrtvama Mauthauzena i srpskim vojnicima

Svet 05. maj 201818:02 > 18:09
Izvor: JOE KLAMAR / AFP

U sklopu obeležavanja godišnjice oslobođenja logora Mauthauzen, kod Spomenika jugoslovenskim borcima i žrtvama fašizma ubijenim od 1941. do 1945. godine u mestu Ebenze, održana je ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti žrtvama.

U nastavku komemoracije, delegacija iz Srbije obišla je spomen-kompleks, kao i jedini za javnost otvoreni tunel u kojem su logoraši radili, kao i zloglasni dvorac Harthajm blizu Linca, koji je bio „centar za eutanaziju“ u kojem je u periodu od maja 1940. do decembra 1944. godine ubijeno više od 18.000 ljudi, navodi se u saopštenju Minisarstva za rad. 

Potom je održana komemoracija u nekadašnjem pod-logoru Mauthauzena, Gusenu 1, kod spomenika srpskim žrtvama na mestu nekadašnjeg krematorijuma, koji je pretvoren u Memorijalni kompleks, gde je istaknuta i zastava Srbije. 

Održana je i ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti u mestu Ašah na srpskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata, na kome je sahranjeno 5.600 srpskih vojnika. 

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, konzul Srbije u Salcburgu, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i više stotina pripadnika srpske dijaspore koji žive u Austriji.