Rohani kritikovao zabranu aplikacije za dopisivanje

Svet 05. maj. 201812:39 > 12:49
Podeli:
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Iranski predsednik Hasan Rohani kritikovao je zabranu korišćenja popularne aplikacije za razmenu poruka Telegram, koju je uvela konzervativna pravosudna vlast u toj zemlji, rekavši da je taj potez "suprotan demokratiji", javila je agencija Rojters.

U Iranu je Telegram, koji je veoma popularan među Irancima, državnim medijima, političarima i kompanijama, zabranjen početkom ove nedelje u cilju zaštite državne sigurnosti, saopštila je državna televizija.

Ovaj potez se desio nedelju dana nakon što je slično učinjeno u Rusiji.

 Iran je ovu zabranu razmatrao još od januara, kada su zbog loše ekonomske situacije izbili protesti u više od 80 gradova, koji su se posle pretvorili u demonstracije protiv verske i bezbednosne elite.

Neki funkcioneri su kazali da su demonstranti koristili Telegram kako bi organizovali mitinge, koje je ugušila Revolucionarna garda i dobrovoljačka paramilitarna grupa Basij.

„Nepridržavanje pravnih procedura i korišćenje sile i pravnih sredstava je suprotno demokratiji. Filtriranje i blokiranje Telegrama nije sprovela vlada, koja to ne odobrava“, napisao je Rohani na Instagramu.

Rohani se zalaže za povećanje društvenih sloboda i protivi se ograničavanju pristupa društvenim medijima.

Međutim, njegova ovlašćenja su značajno manja od onih koje ima vrhovni vođa ajatolah Ali Kamnei, koji je blizak s konzervativcima i tvrdom linijom.