Delegacija SB traži brz i bezbedan povratak Rohindža

Svet 01. maj 201821:18 > 21:26
Podeli:
Izvor: REUTERS/Beawiharta

Članovi delegacije Saveta bezbednosti UN, koja je u poseti pokrajini Rakajn, odakle su stotine hiljada muslimana Rohindža pobegle zbog terora vojnog režima u Mjanmaru, izjavili su da su zatražili od zvaničnika da obezbede brz i siguran povratak izbeglica, izveštava AP.

„Povratak izbeglica mora da se odvija u skladu sa međunarodnim standardima“, izjavio je danas, u prestonici Mjanmara kuvajtski predstavnik u delegaciji UN, Mansur Ajad Al-Otaibi. On je precizirao da taj povratak mora da bude dobrovoljan, bezbedan, bez postavljanja uslova i bilo kakvih komplikacija. 

Oko 700,000 Rohindža je prošle godine, pred terorom armije Majnmara, pobeglo u Bangladeš. 

Delegacija je posetila izbeglice u kampovima u Bangladešu tokom vikenda a u ponedeljak se srela sa zvaničnicama Mjanmara, među kojima i liderom ove zemlje Aung San Su Ći i komandantom vojske. 

Bangladeš i Majnmar su se dogovorili prošlog decembra da počnu repatrijaciju izbeglica u januaru, ali je prisutna ozbiljna zabrinutost u grupama za ljudska prava i Rohindžama da će oni biti prisiljeni na povratak i da uslovi za to neće biti bezbedni. 

Inače, mjanmarska vojska je posle napada na Rohindže optužena za masovno kršenje njihovih ljudskih prava, uključujući silovanja, ubistva, torturu i spaljivanje kuća, a zvaničnici UN i SAD su to nazvali etničkim čišćenjem.