Pentagon: Nije bilo civilnih žrtava u napadu u Siriji

Svet 19. apr 201819:40 > 19:43
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jason Reed

Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je da nije bilo civilnih žrtava u nedavnom vazdušnom napadu zapadnih zemalja na vojna postrojenja u Siriji, prenela je agencija AP.

Portparolka ministarstva Dejna Vajt je rekla da to svedoči o preciznosti oružja koji su koristile snage SAD, Velike Britanije i Francuske u napadu i dodala da nisu tačne tvrdnje Rusije da je sirijska vojska tokom tog napada presrela velikih broj raketa.

Američki general Kenet Mekenzi izjavio je na istoj konferenciji za novinare da su SAD uverene, ali ne i 100 odsto sigurne, da su hemijski agensi bili prisutni na sve tri lokacije koje su bile mete napada u Siriji. Od potencijalnih agenasa naveo je da bi to mogli da budu hlor i sarin.

Dejna Vajt je dodala da su napadi bili uspešni i da sada nema indicija da Sirija priprema ponovo napad hemijskim oružjem.

SAD, Velika Britanija i Francuska sprovele su vazdušne napade 14. aprila, posle optužbe da su snage sirijskog predsednika Bašara el Asada koristile hemijsko oružje za napad 7. aprila u Dumi, poslednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Sirija i Rusija odmah su demantovale da je korišćeno hemijsko oružje u napadu u Dumi, gde je stradalo više od 40 osoba.