Sirijska televizija: "Lažna uzbuna" aktivirala PVO sistem

Svet 17. apr. 201808:49 > 12:08
Podeli:
Izvor: Reuters/Ali Hashisho

Sirijska državna agencija Sana saopštila je da su u noći između ponedeljka i utorka sistemi protivraketne odbrane sirijske vojske oborili rakete koje su narušile sirijski vazdušni prostor. Međutim, državna televizija je kasnije javila da je u pitanju bila "lažna uzbuna" i da nije bilo "spoljne agresije niti napada".

Agencija Sana je najpre saopštila da su sirijski PVO sistemi odgovorili na vazdušne napade u području Homsa, a prema tim informacijama, oboreno je deset raketa.

Međutim, kasnije je državna televizija u Siriji saopštila je da je u pitanju „lažna uzbuna“ i da nije bilo „spoljne agresije niti napada“.

Televizija je citirala neimenovanog vojnog zvaničnika koji je rekao da je sirijska vazdušna odbrana ispalila „više projektila zbog lažnog alarma“, bez pružanja dodatnih informacija.

Nekoliko sati ranije, vladini mediji u Siriji izjavili su da je zemlja suočena s novom „agresijom“, kada je više projektila ispaljeno u regionu Homs i predgrađu Damaska.

U izveštajima je rečeno da se ne zna ko je izvršio napade pred zoru. Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da u toj oblasti u to vreme nije bilo američke vojne aktivnosti.

„Nije bilo vojne aktivnosti SAD-a u tom području u to vreme“, rekao je Erik Pahond, portparol Pentagona.

Sirijska državna televizija objavila je snimke projektila koji je pogođen u vazduhu, samo nekoliko dana nakon što su američke, britanske i francuske snage napale sirijske ciljeve u znak odmazde zbog navodnog hemijskog napada u Dumi.