G7 pozvala Rusiju da otkrije detalje programa "novičok"

Svet 17. apr 201808:33 > 11:09
Podeli:
Izvor: Printscreen

Šefovi diplomatija zemalja Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) pozvali su Rusiju da otkrije detalje svog programa hemijskog oružja "novičok", koji je, kako smatraju, upotrebljen za trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja uz ocenu da taj agens predstavlja "pretnju za sve".

„Slažemo se sa stavom Velike Britanije da je vrlo verovatno da je Rusija odgovorna za napad i da ne postoji drugo prihvatljivo objašnjenje“, saopštili su ministri inostranih poslova G7 koju čine SAD, Japan, Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Kanada.

Ministri su dodali da odbijanje Rusije, koja inače negira umešanost u toj aferi, da „odgovori na zahteve britanske vlade na čijem je tlu bilo trovanje, može da se protumači kao dokaz odgovornost te zemlje“.

G7 je ocenila kao zabrinjavajuće što je Rusija „zauzela neodgovoran i destabilizirajući stav mešanjem u demokratske sisteme drugih zemalja“.

 Međunarodna organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopštila je prošle nedelje da njeni laboratorijski nalazi potvrđuju tezu Velike Britanije o tome da je Skripalj otrovan nervnim agensom nazvanim „novičok“, ali nije navela ko je za to odgovoran.

„Upotreba tog vojnog nervnog agensa ruskog porekla predstavlja prvu upotrebu takvog neurotoksičnog agensa u Evropi od Drugog svetskog rata, čime je ugrožena bezbednost ne samo u Velikoj Britaniji, već zajednička bezbednost ostalih zemalja“, dodaje se u saopštenju.

Program „novičok“ predstavlja skup nervnih otrova koji je koncipirao Sovjetski savez sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Velika Britanija je navela da agens korišćen za trovanje Skripalja i njegove ćerke Julije potiče iz tog sovjetskog programa.

„To predstavlja pretnju za sve nas“, naveli su ministri na skupu u Otavi.

Naredni samit G7 biće održan 8. i 9. juna u Kanadi koja je ove godine predsedavajuća tom grupom.

G7 podržale vazdušne napade na Siriju

Članice Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) podržale su vazdušne napade SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju posle nedavnog napada u Dumi za koji zapadne zemlje tvrde da su sirijske snage koristile hemijsko oružje.

U zajedničkom saopštenju lidera Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD osuđuje se navodni hemijski napad koji se dogodio 7. aprila u istočnoj Guti.

G7 pozdravlja napore SAD, Francuske i Velike Britanije da umanje sposobnost vlade sirijskog predsednika Bašara el Asada da koristi hemijsko oružje, navodi se u zajedničkom saoptenju.

Dodaje se da su vazdušni napadi tri zemlje na Siriju bili „ograničeni, proporcionalni i neophodni“, kao i da su usledili tek pošto su potrošene sve diplomatske opcije za očuvanje normi protiv upotrebe hemijskog oružja.

Članice G7 navode da „ostaju posvećene diplomatskom rešenju sukoba u Siriji“.

SAD, Francuska i Velika Britanija sprovele su u noći između petka i subote napade u Siriji posle nedavnog napada u Dumi za koji zapadne zemlje tvrde da su sirijske snage koristile hemijsko oružje.