Rusija negirala da sprečava pristup istražnoj misiji u Dumi

Svet 16. apr. 201815:30 > 15:46
Podeli:
Izvor: REUTERS/Bassam Khabieh

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da misija Međunarodne organizacije za kontrolu hemijskog naoružanja (OPCW) ne može da dođe do mesta navodnog hemijskog napada blizu glavnog grada Sirije Damaska jer nema odgovarajuću dozvolu Ujedinjenih nacija.

On se pridružio drugim ruskim zvaničnicima u demantovanju da Rusija sprečava tu misiju da izvrši ispitivanje na navodnom mestu hemijskog napada u Siriji.

Izjava Rjabkova mogla bi da ukazuje na mogući pokušaj da se omete tim OPCW, iako su i Rusija i sirjska vlada saopštile da je dobrodošla njihova poseta posle zapadnih vazdušnih udara na Siriju tokom vikenda, navodi agencija AP.

Rjabkov je rekao novinarima u Moskvi da se brzo rešenje posete misije sirijskom gradu Dumi, gde se navodno dogodio hemijski napad koči zbog posledica „ilegalne, nezakonite vojne akcije“, misleći na vazdušne udare na sirijske mete.

Tim OPCW-a stigao je u Siriju neposredno pred vazdušne udare koje su na sirijske mete izvrišile snage SAD, Velike Britanije i Francuske rano u subotu ujutro.

Članovi su se sastali sa sirijskim zvaničnicima ali nisu posetili grad Dumu. Sirijske vladine snage i ruske snage rasporedjene su u Dumi koja je sada pod kontrolom sirijske vlade. Rjabkov je rekao da je problem što OPCW stručnjaci nemaju dozvolu UN odeljenja za bezbednost i sigurnost da posete Dumu.

„Koliko ja razumem sprečavanje brzog rešenja ovog problema je posledica ilegalne, nezakonite vojne akcije koju su Velika Britanija i druge zemlje sprovele u subotu“, rekao je Rjabkov.

Kremlj je danas saopštio da su neosnovane optužbe Velike Britanije da Rusija nije omogućila pristup Dumi misiji OPCW-a koja se nalazi u Siriji.

Zamenik sirijskog minsitra spoljnih poslova Faisal Mekdad rekao je ranije da je njegova zemlja u potpunosti spremna da saradjuje sa tom misijom. On je rekao da su se vladini zvaničnici sastali s članovima delegacije, koja je u Damasku tri dana, više puta da razgovaraju o saradnji.

Sirija je ranije optuživala Zapad da politički manipuliše misijom OPCW.

Zapadne zemlje optužile su vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada da su 7. aprila u Dumi sprovele napad hemijskim oružjem. Zbog toga su snage SAD, Velike Britanije i Francuske u subotu sprovele vazdušne napade na vojna postrojenja u Siriji.