Turska demantuje Makrona: Nismo ni na čijoj strani u Siriji

Svet 16. apr 201811:39 > 11:45
Podeli:
Izvor: REUTERS/ Osman Orsal

Turska je saopštila da nije na strani ni jedne sile po pitanju Sirije nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da je zajednička akcija Vašingtona, Londona i Pariza podelila Ankaru i Moskvu.

„Turska politika u Siriji nije da bude sa nekim niti da bude protiv nekoga. Naša politika je jasna, radi se o tome da smo na strani prava i onoga sto je ispravno“, rekao je portparol turske vlade Bekir Bozdag, javili su turski mediji.

Bozdag je istakao da je Turska protiv „podrške režimu“ (u Siriji) zemalja poput Rusije, ali i protiv „podrške terorističkim organizacijama“, uključujući tu kurdsku miliciju koju podržavaju Vašington i druge zapadne zemlje u borbi protiv ID.

Jelisejska palata saopštila je sinoć da Makron želi da „intenzivira“ konsultacije sa Turskom u cilju političkog rešenja u Siriji. Makron je zahvalio turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na podršcu zajedičkoj vojnoj akciji u ciljeve režima u Siriji.

Zapadne zemlje optužile su režim sirijskog predsednika Bašara el Asada da je 7. aprila u Dumi sproveo napad hemijskim oružjem. Zbog toga su snage SAD, Velike Britanije i Francuske u subotu sprovele vazdušne napade na vojna postrojenja u Siriji.