Preradović o Siriji: Sve deluje kao loše režirani film

Svet 16. apr 201810:38 > 10:43
Podeli:
Izvor: N1

Znalo se da rezolucija u Savetu bezbednosti neće biti usvojena, uloga SB postaje komična, a dobro dođe i jednima i drugima. Rusiji da kaže da je sve urađeno mimo prava i Emaanuelu Makornu koji poručuje da imaju pun legitimitet za napad, smatra novinra Zoran Preradović.

Sednice Saveta bezbednosti dobro im dođu za prepucavanje, kaže on.

„Sve ovo što se desilo meni deluje kao loše režirani film u kome su svi našli častan izlaz, Donald Tramp je ispunio obećanje da će rakete naučiti pameti Asada, Rusima je javljeno da se sklone, javili su Asadu da skloni svoje snage, uslov Rusije je bio da se ne gađaju Asadove snage i institucije, Asad nije pretpreo gubitke, komično je delovalo kako on sutra dolazi na posao kao da se ništa nije desilo“.

Bombardovanje Sirije Preradović opisuje ka pedesetominutni, dogovoreni „rat“ iz koga su, kaže, svi izašli čistog obraza.

„Poudanih dokaza o tome šta je bačeno, ako je bačeno, nema. Makron ne želi Rusiji pruži uvid u dokaze, odbija se mogućnost zajedničke komisije, to nije prvi slučaj i Obama je optužio Asada za hemijsko oružje, da bi se kasnije ispostavilo da je to preko Turske dostavljeno Al Nusra frontu i da nema veze s Asadom“.

Što se tiče ulaska Francuske u koaliciju sa SAD i Velikom Britanijom, Preradović je rekao da Evropa gubi uticaj i da se Francuska zato priključila da bi stavila do znanja da i dalje igra neku ulogu.

On smatra da odlazak SA iz Sirije nije realan, jer bi to značilo krah ambicija Amerikanaca na Bliskom Istoku.

„Tramp nije povukao poziv Putinu za posetu, ako su stvari tako dramatične i ako se vodi hladni rat onda nema govora o dolasku Putina u Vašington. Očekujem status kvo i da se Amerika neće povući, da će Asad iz ovoga izaći još čvršći. Lekcija i packa Asadu da to više ne čini, Zapad je insistirao da se on smeni sada je to prećutno zaobiđeno. Sudbinu je tešku predvideti, nećemo Siriju više znati u tom obliku biće podeljena po interesnim sferama“.