Komi: Moguće da Rusi imaju nešto kompromitujuće o Trampu

Svet 16. apr. 201808:03 > 08:10
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi izjavio je da postoji mogućnost da Rusija poseduje kompromitujuće informacije o američkom predsedniku Donaldu Trampu i da verovatno postoje dokazi o njegovom "ometanju pravosuđa", prenela je agencija AP.

Komi je u intervjuu američkoj televizijskoj mreži ABC rekao da je „zapanjujuće“ pomisliti da Rusija ima kompromitujuće informacije o Trampu, ali da tu mogućnost ne treba isključiti.  

Prema njegovima rečima, verovatno je da je Tramp ometao pravosuđe u svojim predsedničkim postupcima.  

Komi je rekao da američki predsednik „moralno nepodoban“ da vodi SAD insistirajući da je Tramp „lažov“.  

„Ne verujem u priče da je mentalno nesposoban ili da je u prvoj fazi demencije. Mislim da nije mentalno, već moralno nepodoban da bude predsednik. Naš predsednik treba da bude oličenje poštovanja i da se vodi vrednostima koje su u srcu naše zemlje. Jedna od tih vrednosti je istina a to predsednik nije sposoban da poštuje“, rekao je Komi u dugom intervjuu američkoj televiziji.  

Bivši šef FBI sutra treba da izda knjgu „A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership“ (Velika lojalnost: Istina, laži i vođstvo) u kojoj opisuje 20 godina karijere za vreme predsednika Džordža Buša mlađeg i rada u FBI-u od 2013. do 2017. godine.  

Komi u knjizi, čiji su delovi procurili u javnost, piše da je Tramp „okoreli lažov“ koji ljude oko sebe podređuje lojalnosti kao „vođa mafije“.  

Prema njegovim rečima, Tramp je „nepošten predsednik, odvojen od stvarnosti i institucionalnih vrednosti“ koji vlada „vođen egom“ i lojalnošću koju zahteva da mu bude iskazana.  

Tramp je Komija smenio u maju prošle godine zbog istrage FBI-a o mogućoj predizbornoj saradnji Trampovih saradnika s Rusijom 2016. godine.  

Komi je ranije u Senatu Kongresa SAD već pominjao pritiske Bele kuće i da je Tramp zahtevao njegovu lojalnost i zatražio da odustane od istrage protiv generala Majkla Flina, tadašnjeg savetnika za državnu bezbednost koji je bio primoran na ostavku.