Desetine hiljada Slovaka ponovo na ulicama, traže smene

Svet 15. apr. 201820:22 > 20:28
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak

Posle serije demonstracija širom Slovačke povodom ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice, nekoliko desetina hiljada Slovaka izašlo je ponovo na ulice Bratislave da zahteva ostavku šefa policije i specijalnog tužioca, koje smatraju preprekom nalaženju krivaca za brutalno ubistvo mladog para.

A u mestu Humene na istoku Slovačke demonstranti su se okupili da zahtevaju okončanje mafijaške prakse zastrašivanja seljaka i zloupotrebe evrodotacija u agraru, koje na istoku zemlje dobijaju italijanska mafija Ndrangeta i lokalni moćnici povezani s vladajućom strankom SMER, o čemu je pisao ubijeni Kucijak.

Organizatori najmasovnijih protesta od plišane revolucije 1989. godine ponovili su danas da ponovo izlaze na ulice, makar u dva grada, jer ostavke i promena vlade nisu dovoljni.

Protesti su izbili posle ubistva Jana Kucijaka i Martine Kušnirove 21. februara, a pod pritiskom desetina hiljada Slovaka iz nedelje u nedelju, sredinom marta pala je vlada premijera Roberta Fica.

Predvodnici protesta „Za pristojnu Slovačku“, učenica Karolina Farska i aktivista Juraj Šeliga apelovali su na novog premijera Petera Pelegrinija i novog ministra unutrašnjih poslova Tomaša Drukera da smene šefa policije Tibora Gašpara i zatražili da specijalni tužilac Dušan Kovačik podnese ostavku.

„Tibor Gašpar je simbol nesposobnosti policije i nepoverenja u nju. Naši zahtevi su i dalje nezavisna istraga ubistva Jana i Martine i zato tražimo smenjivanje Tibora Gašpara, nezavisnu inspekciju i da se promeni način na koji se postavlja šef policije“, kazali su Farska i Šeliga pred oko 35.000 Slovaka na Trgu Slovačkog narodnog ustanka u Bratislavi.

Izvor : Tanjug/AP Photo/Ronald Zak, File

Demonstranti su na tom protestu podržali i 60 novinara javnog servisa RTVS, koji su u otvorenom pismu upozorili da novo rukovodstvo na njih vrši političke pritiske, otkako je na čelo RTVS došao bivši direktor javne novinske agencije TASR Jaroslav Reznik.

Novinar nedeljnika Trend Marijan Laško upozorio je na protestu u Bratislavi da su pristojni novinari i pristojni mediji u ovih osam nedelja od ubistva svog kolege pošteno odradili posao i da zahvaljujući njima sada i građani i vlasti znaju za razne afere visokih zvaničnika.

Između ostalog, da je Antonino Vadala iz Ndrangete, koji je uhapšen na zahtev Italije, mogao da švercuje kokain u isporukama voća zato što ima veze u carini.

„Da su šef policije Tibor Gašpar i specijalni tužilac Dušan Kovačik radili svoj posao, ne bi im bili potrebni novinari da od njih saznaju za sumnje u vezi s važnim osobama. Neki govore da ljudi na trgovima žele da majdanizuju Slovačku i da izvedu prevrat. A jedino što ti skupovi traže jeste da budemo zemlja kakva po Ustavu treba da budemo – demokratska i pravna država“, kazao je Laško.