Hejli: SAD ne odlaze iz Sirije dok ne ispune sve ciljeve

Svet 15. apr. 201817:46 > 19:51
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Mary Altaffer

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli izjavila je da Sjedinjene Američke Države neće povući svoje vojnike iz Sirije sve dok njihovi ciljevi ne budu ostvareni. Ona je izjavila da će SAD uvesti nove ekonomske sankcije Rusiji zbog njene podrške sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu.

Američka ambasadorka je rekla da će ministarstvo finansija u ponedeljak saopštiti detalje sankcija koje će se odnositi na kompanije koje su povezane sa Sirijom.

Govoreći za Fox News Sunday, Hejli je navela tri cilja Sjedinjenih Država: osigurati da se hemijsko oružje ne koristi ni na koji način koji predstavlja pretnju za američke interese, poraziti Islamsku državu i pažljivo pratiti što radi Iran.

Naš je cilj „povratak kući američkih vojnika, ali mi nećemo otići dok ne budemo znali da smo postigli te stvari“, kazala je Hejli.

Američki predsednik Donald Tramp, koji je zajedno s Francuskom i Britanijom naredio napade projektilima na Siriju, šalje pomešane signale o Siriji.

On je rekao da želi povući oko 2.000 vojnika iz Sirije, koji se tamo bore protiv Islamske države. Međutim, u subotu je istakao da su zapadne saveznice spremne da podrže vojni odgovor ako sirijski predsednik Bašar el-Asad ne prestane da koristi zabranjeno hemijsko oružje.

Upitana o odnosima između SAD-a i Rusije, Hejli je izjavila da su „jako zategnuti“, ali da se Sjedinjene Države i dalje nadaju da će biti bolji.