Francuski ministar: Na Rusiji je da izvrši pritisak na Asada

Svet 15. apr 201816:58 > 17:03
Podeli:
Izvor: Michel Euler/Pool via Reuters

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian izjavio je da je posle napada zapadnih zemalja u Siriji sada na Rusiji da izvrši pritisak na predsednika Bašar el Asada kako bi se pronašlo političko rešenje krize.

„Sada se nadamo da će Rusija shvatiti da je posle vojnog odgovora neophodno uložiti zajedničke napore u promovisanju političkog procesa u Siriji kako bi se izašlo iz krize. Francuska je spremna za taj korak“, rekao je Le Drian u intervjuu za list Journal du dimanche.

 Francuski ministar je dodao da je „Asad taj koji blokira politički proces i da je na Rusiji da izvrši pritisak na njega“.

Le Drian je ocenio da je prva „neophodna etapa“ uspostavljanje prekida vatre koji bi svi poštovali kako je navedeno u prethodnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, napadi koji su u subotu sproveli snage SAD, Velike Britanije i Francuske u Siriji, treba da „omoguće ponovno pokretanje pregovora u okviru UN“.

Le Drian je nekoliko sati posle napada sprovednih posle optužbe da su Asadove snage koristile hemijsko oružje u nedavnom napadu u Dumu kod Damaska, rekao da Francuska želi „odmah“ da radi na nastavku političkog procesa rešavanja sirijske krize.

„Plan o izlasku iz krize treba da bude pronađen i to sa političkim rešenjem.

Spremni smo da sada radimo sa svim zemljama koje mogu da doprinesu tom rešenju“, rekao je šef francuske diplomatije.