Štajnmajer o Siriji: Tramp i Putin da učine prvi korak

Svet 15. apr 201816:09 > 16:14
Podeli:
Izvor: REUTERS/Axel Schmidt

Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer pozvao je predsednike SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina, da "učine prvi korak" u pokušaju pregovora o dugoročnom rešavanju sirijskog konfiltka, preneo je list Bild am Zontag.

„Putin i Tramp treba da naprave prvi korak“, rekao je Štajnmajer nemačkom listu i dodao da ne može biti poboljšanja situacije na terenu u Siriji ukoliko se Tramp i Putin ne angažuju zajedno u rešavanju situacije u toj zemlji.  

Nemački predsednik je rekao da treba uzeti u obzir i zemlje u regionu, insistirajući da ipak „sve počinje od SAD i Rusije“.  

Štajnmajer je trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji ocenio kao „veoma ozbiljan incident“ i dodao da ga zabrinjava pogoršanje odnosa između Rusije i Zapada.  

„Ne smemo da odustanemo od direktnog dijaloga (s Rusijom)“, iako je prikladno reći Rusiji da neki njeni postupci imaju posledice, kao što je slučaj sa pripajanjem Krima i krize u Ukrajini zbog čega su Rusiji uvedene sankcije.