Radić: "Tiha nagodba" Amerikanaca i Rusa

Svet 14. apr 201820:29 > 20:35
Podeli:
Izvor: N1

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je u Dnevniku N1 da ne bi trebalo isključiti mogućnost da je postojala "tiha nagodba" između Amerikanaca i Rusa kad je reč o vazdušnim udarima na Siriju.

„Ako pođemo od pretpostavke da je američki predsednik Donald Tramp želeo da pokaže zube, što bi medijski bilo snažno i poruka svetu da ima stav i da je spreman da nešto učini ali, s druge strane, da ne želi da dramatičnije naruši odnose s Rusima“, rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, obavestivši Ruse da će doći do dejstava dalo je vremena da se i sirijska strana pripremi i da se uradi „elegantna mala igra“.

„Imate sve ono što je potrebno da se stvori medijska slika o tome da se vodio mali vikend rat. Ali, s druge strane, nema neželjenih posledica jer je svaki projektil bio daleko od zone razmeštaja ruskih snaga“, ističe on.

Na neki način, dodaje Radić, time je postignut mir u „globalnoj kući“.

„Amerikanci su dobili svoj mali rat, dobili su i njihovi saveznici, a da pritom ne moramo da se brinemo šta će da se dešava sutra ujutro, osim ratoborne retorike i oštrih kritika. Nema indikatora da će u narednim danima doći do novih dejstava“, ocenio je Radić.