Tramp: Misija izvršena, napadi savršeno izvedeni

Svet 14. apr. 201814:43 > 16:06
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yuri Gripas

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da su noćašnji vazdušni napadi SAD, Francuske i Velike Britanije u Siriji "savršeno izvedeni".

Tramp je na Tviteru zahvalio Francuskoj i Velikoj Britaniji na njihovoj „mudrosti i snazi njihove vojske“.

„Rezultati nisu mogli da budu bolji. Misija je izvršena“, napisao je američki predsednik i dodao da je veoma ponosan na vojsku SAD.

Pentagon je saopštio da su američki vazdušni napadi u Siriji uspešno pogodili svaku metu.

Portparolka Pentagona Dejna Vajt rekla je da su napadi izvedeni kako bi se Sirija onesposobila za korišćenje hemijskog oružja u budućnosti, navodi agencija Asošiejted pres.

Napadi ne predstavljaju promenu američke politike ili pokušaj svrgavanja sirijskog režima, kazala je ona i dodala da SAD ne može da dozvoli takvo kršenje međunarodnog prava.

Vajt je rekla da SAD neće tolerisati hemijske napade bilo gde u svetu i pozvala je Rusiju da ispuni svije obaveze i osigura da se sirijska vlada odrekne hemijskog oružja.

Portparolka Pentagona je navela da su napadi pažljivo planirani kako bi se smanjila opasnost od kolateralne štete i pogibije civila.

Naš cilj u Siriji ostaje isti, da se pobedi Islamska država (ID), ali nećemo stajati po strani dok druga strana, uz podršku Rusije i Irana, krši međunarodno pravo, rekla je ona.

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su noćas vazdušne napade u Siriji posle nedavnog napada u Dumi u kojem su, kako tvrde zapadne zemlje, sirijske snage koristile hemijsko oružje.