Klimkin: Rusija je već počela Treći svetski rat

Svet 14. apr. 201813:22 > 13:26
Podeli:
Izvor: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin ocenio je da je Rusija već počela Treći svetski rat, koji je nazvao hibridnim. Na pitanje da li je ta ocena previše smela, šef ukrajinske diplomatije je odgovorio: "Ne" i dodao da to ozbiljno misli.

„Kod nas u Ukrajini taj rat je započet i sa militantima i sa nekonvencionalnim, hibridnim sredstvima, dok se u drugim delovima Evrope, za sada, vodi samo na nekonvencionalan način…. Ja ozbiljno to kažem. Nije to moj neki moto“, rekao je Klimkin u intervjuu za makedonski portal Plus info.

 Prema njegovom mišljenju, Rusija ono što se dešava u Siriji „gleda kroz prizmu tog hibridnog trećeg svetskog rata“.

Kako je istakao, Rusija, koja podržava Asadov režim, ne uzdržava se samo u postizanju svojih ciljeva, već i sredstvima za njihovo postizanje“.

„Sada, kada gledamo primenu hemijskog oružja, kada gledamo slike iz Alepa i iz Dume, kada gledamo da se u Solzberiju dešava ne samo specijalna oprecija, već nešto što ugrožava živote mnogih građana, kada vidimo da se Rusija meša u institucije mnogih država u svetu, mogu da kažem da je Rusija već počela treći svetski rat“, rekao je Pavlo Klimkin.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine je za intervju koji je preneo dnevnik „Sloboden pečat“, dao tokom boravka u zvaničnoj poseti Makedoniji u sredu i četvrtak.