Vojska SAD: Napad na tri lokacije, nisu planirani novi udari

Svet 14. apr. 201807:31 > 07:35
Podeli:
Izvor: Reuters/Joshua Roberts

Američki ministar obrane Džim Matis i američki general Džosef Danford objavili su da su napadi u Siriji izvršeni na tri postrojenja.

Napadnuti su Istraživački centar za hemijsko oružje u blizini Damaska, skladište hemijskog oružja u blizini Homsa i još jedno skladište hemijskog oružja, kao i važno komandno mesto kod Homsa. On je istakao da se radi o „jednokratnom napadu“.

 Prema Pentagonu SAD i saveznici ispalili su više od 100 raketa na Siriju i radi se o „jednokratnom napadu nakon dokaza da su snage sirijskog predsednika Bašara al Asada odgovorne za napad hemijskim oružjem“.

Napad je izveden u 3,00 sata po srednjeevropskom vremenu raketama s brodova i aviona. Pentagon nije mogao da potvrdi koliko je raketa pogodilo ciljeve.

Matis i Danford objasnili su da je cilj napada bio da se umanji sposobnost Sirije za napade hemijskim oružjem uz istovremenu zaštitu civila i stranih snaga u toj zemlji.

„Odredili smo ciljeve kako bismo umanjili rizike za ruske snage“, kazao je Danford dodajući da je američka vojska najavila Rusiji korišćenje vazdušnog prostora.

Matis je rekao da su napadi izvršeni nakon što su pribavljeni dokazi o korišćenju hlora u sirijskom napadu na civile 7. aprila, dok se čini da dokazi o korišćenju sarina nisu toliko čvrsti.

„Uvereni smo da je hlor korišćen. U ovom trenutku ne isključujemo sarin“, kazao je Matis.

Prema američkim zvaninicima nema dokaza da je sirijska portivvazdušna obrana napala zapadne vojne avione i brodove.

Sirijski izvori tvrde da je napadnuta i vazdušna baza Al Širaj zapadno od Damaska u Al Dimasu u blizini libanske granice kao i postrojenje u Masjafu oko 170 km severno od Damaska, vojna skladišta u istočnoj regiji Kalamun, područje Kisveh južno od Damaska i brdsko područje Kasjun iznad glavnog grada.

O tome šta su tačno gađale američke vojne snage više zna CNN-ov Nik Paton Volš, koji se nalazi u severnom delu Sirije i koji donosi najnovije informacije sa terena: